DELA

Musikalbetonat i ny Östersjökonsert

Konsertevenemanget för Östersjön på Andersudde återkommer också nästa år. Efter fjolårets betoning på klassisk opera blir det nu ett mera operett- och musikalbetonat, till och med poppigare, anslag. Också sådant som Benny Anderssons och Björn Ulvaeus ”Mamma Mia” ryms med. (På bilden från vänster konsertarrangörerna Edgar Öhberg, Anders Wiklöf och Dan Karlström.)
Värden på Andersudde, kommerserådet Anders Wiklöf, konstnärlige ledaren Dan Karlström och Edgar Öhberg i Östersjöfonden kunde vid en presskonferens i går berätta om planerna för sommaren.
Efter att tidigare ha hållits kring mitten av augusti flyttas Östersjökonserten nu till den 8 augusti. Bland annat vill man på det sättet undvika att det kolliderar med Alandia Jazz som nästa år flyttas från juli till augusti och som delvis engagerar krafter som också är med i Östersjökonserten.
I fjol hölls två konserter för Östersjön men nu blir det bara en. I stället skall man försöka bereda plats för en större publik på arenan.


Musikal och film
Betoningen i år ligger på musikal- och filmmusik. I marknadsföringen av evenemanget sammanfattar man det i orden ”Från Cole Porter till Mamma Mia”.
Dan Karlström berättar att det blir musik ur bland annat ”Sound of Music”, ”West Side Story”, ”Grease”, ”Spelman på taket” och ”Mamma Mia”.
Anders Wiklöf hoppas för sin del att det skall vara ett program som kan gå hem också hos en lite yngre publik.


Många medverkande
Liksom tidigare år finns en hel rad medverkande, bland dem: Jenny Carlstedt, Mikael Fagerholm, Lisa Fornhammar, Thérèse Karlsson, Björn Blomqvist och Dan karlström.
Enligt Karlström satsar man nu också på en orkester med 10-12 åländska medverkande. Fredrik Erlandsson är kapellmästare.
Kören får också en viktig roll i årets upplaga av Östersjökonserten. Karlström räknar med en kör på ett hundratal sångare under ledning av Johanna Grüssner.
Näst års Östersjökonsert kan också sägas bli en hyllning till den av Anders Wiklöf grundade Östersjöfonden som då kan fira sitt 20-årsjubileum. Liksom tidigare går intäkterna från konserten till arbetet för att rädda Östersjöns vattenmiljö.


Evenemangskrock
Att man nu tidigarelägger konserten gör att den sammanfaller med konsertserien Katrina som traditionsenligt hålls första veckan i augusti. Just den 8 augusti hålls konsertseriens avslutningskonsert med Tallinns kammarorkester underledning av Juha Kangas och med John Storgårds som violinsolist. Enligt Edgar Öhberg har man inte diskuterat frågan med konsertseriens arrangörer men vid gårdagens pressinformation hoppades han att konserterna inte skall ta publik av varandra eftersom de ändå har lite olika betoning.
Dan Karlström säger för sin del att han tycker att det är bra att det finns ett stort utbud av olika musikevenemang på Åland.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax