DELA

Möt Maria Werns skapare

Anna Janssons böcker får sin titel av en strof ur någon av Nils Ferlins dikter. Dikterna finns sedan i sin helhet på försättsbladet.
– Dikterna ger an ett första ackord, en stämning för boken, säger Jansson, som skrivit böckerna om polisen Maria Wern.
Nils Ferlin slår också an en personlig sträng hos Anna Jansson. Nils Ferlin led av turbekulos hela sitt liv, en sjukdom som också drabbat Anna Janssons släkt och familj.
– Hela min pappas släkt dog i TBC. Jag tillbringade mina första tre månader på spädbarnshem för att min mamma blivit sjuk i TBC. Sjukdomen är bara ett stenkast bort. Och nu, nu då vi håller på att sjabbla bort penicillinet, är den ännu närmare, säger Anna Jansson då Nya Åland träffar henne i samband med litteraturdagarna.
Som deckarförfattare med ungefär tjugo böcker bakom sig måste man ju också intressera sig för döden – eller?
– Nej, säger hon. Det är brottet som intresserar. Brottet och vad det gör med människor.

Men det går inte att förneka att döden är ständigt närvarande för en deckarförfattare. Brottet måste vara så grovt att läsaren bryr sig.
– I mitt liv och mitt yrke har jag tvingats inse att döden är oundviklig, men också att livet blir mer levande i dödens närhet.
I dödens närhet måste man ställa frågorna om vad som är viktigt, och om man lever det liv man vill ha.
Anna Janssons huvudperson, kriminalinspektör Maria Wern, är till exempel gift med en oduglig man i de första böckerna. Småningom lämnar hon honom.
– Maria skippar sin man för att hon inser att livet är för kort för att slösa på någon som inte är hundra procent bra.
Läs mer i papperstidningen!

Karin Erlandsson