DELA

Metropolitan på Alandica möjligt redan i vår

Planerna på digital mottagning av operaföreställningar och andra evenemang på Alandica lever vidare, men i ny form. Kulturföreningen Katrina anhåller hos kulturdelegationen om medel för att leasa eller hyra den utrustning som behövs.
Nyan har tidigare berättat om Kulturföreningen Katrinas initiativ till att skapa förutsättningar för att ta emot operaföreställningar från Metropolitan i New York på Alandica i direktsändning. Även andra föreställningar, till exempel från National Theatre i London och Dramaten i Stockholm är möjliga. Folkets hus- och folkets park-organisationen i Sverige tar redan nu emot program i realtid på ett åttiotal platser runt om i landet och det finns möjlighet för Åland att komma med i det samarbetet genom ett skilt avtal.
Tidigare i höst gjorde Katrinaföreningen tillsammans med Operaföreningen Joel, Teaterföreningen i Mariehamn samt Nordens institut på Åland en gemensamt anhållan om att landskapsregeringen skulle installera nödvändig utrustning i Alandica för att möjliggöra mottagning av digitala sändningar.


Enklare att hyra
Enligt Barbro Sundback, ordförande i Kulturföreningen Katrina, visade det sig dock mera komplicerat än man trodde att köpa in en fast utrustning till huset. Därför går man nu in för att under två år hyra upp den utrustning som behövs, inklusive nödvändig backup. Jämfört med att köpa utrustningen är det också ett billigare alternativ.
– Det kan i den här formen bli ett slags experimentverksamhet där vi kan se hur det fungerar och följa med den tekniska utvecklingen på området, säger Sundback.


Avgörs inom kort
Byråchef Jan-Ole Lönnblad bekräftar att kulturföreningen anhåller om medel för de digitala sändningarna i anslutning till sin anhållan om verksamhetsbidrag. Anhållan är nu under beredning och skall vidare till penningautomatföreningens fördelningsråd den 25 januari där beslutet kan dröja en eller ett par veckor.
Blir det ett positivt beslut så kan sändningarna komma i gång ännu under våren.


Intressant
Lönnblad säger för egen del att han tycker att initiativet är intressent och skulle möjliggöra ett nytt inslag i det åländska kulturlivet.
Ursprungligen hoppades kulturföreningen att man på Alandica skulle ha kunnat se ”Rosenkavaljeren” som nu i början av januari har premiär på Metropolitan. Det blir det inget av men flera andra intressanta föreställningar står på repertoaren under våren.

JAN KRONHOLM