DELA

Mer mobiler åt folket – pappers alltså

Stjärnkraft kallar Nina Backlund sin utställning av pappersstjärnor.
– Att vika har blivit ett beroende. Det är så avkopplande, rena terapin. Man slappnar av. På så sätt ger de ny kraft.
Det började med en liten flätad papperskorg att sätta nötter i till julen. Sedan har det bara fortsatt. Hon började med de lite mer komplicerade åttauddiga stjärnorna med lika många uddar och då var hon fast.
– Efter nyåret har det nog blivit 250 småstjärnor, säger hon. En bra kväll kan jag vika runt 30.
Det säger Nina Backlund, Mariehamn. Dottern Amanda Gustafsson är också med om att vika och har en del av sina alster med i utställningen.


Avstressande
Det bästa med stjärnorna är enligt Nina Backlund att de är så avstressande. Själv är hon just nu sjukskriven för tredje gången från sin reklambyrå Innografica. Anledningen heter utbrändhet.
– Det går inte att vara stressad när man viker. För då blir man automatiskt hårdhänt och då går pappret sönder. Det här har blivit rena terapin för mig.
Stjärnorna blir mobiler, ge-bort-stjärnor med rara budskap typ ”du är bästa kompisen”, och smycken, både örhängen och halsband. Stjärnor kan specialbeställas i den färg och storlek som önskas.


Väderbeständiga
När vikningen är klar behandlas stjärnorna med ett ytbehandlingsmedel, som gör dem hårda och också väderbeständiga. Vilket medlet är håller hon hemligt. I princip går alltså mobilerna att hänga utomhus.
Stjärnorna binds ihop till komplicerade mobiler, inga enkla bågar här inte. Här är det många stjärnor som sätts samman i snillrika kombinationer så att balans uppnås.
– Också det tar tid – och är avstressande, säger Nina Backlund.
I nästa stund konstaterar hon med blick uppåt mobilerna:
– Jag är ganska nöjd själv.


Till salu
Alla stjärnor är till salu. Priset ligger på 30 euro och uppåt. Platsen är Möbelmarknaden på Godbyvägen.

KIKI ALBERIUS-FORSMAN

kiki@nyan.ax

Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax