DELA

Medis heta kurskatalog klar

Att Mariehamn snart fyller 150 år uppmärksammas i höstens Mediskurser, bland annat med en introduktion till modellstaden.
Intresset för Medis kurser så stort att man i år inför ett nytt anmälningssystem.

Efter rusningen förra året, som innebar en stor belastning på telefon- och webanmälningarna, har Medis bestämt att dela upp anmälningarna.
Söndagen den 29 augusti kan de första bokningarna göras – men det gäller bara kurser i hälso- och friskvård, dans och datakurser.
Måndagen den 30 augusti kan man också anmäla sig till språk- och konstkurserna. Och från och med tisdagen den 31 augusti kan man anmäla sig till alla kurser.
Medis har skaffat mjukvara som gör det möjligt att registrera direkt när en deltagare anmält sig via webben.
– Förr fick vi anmälningarna som mail och knappade sedan in dem i systemet. Det här ger oss nya möjligheter, säger it-läraren Siv Ekström.
Man kan precis som tidigare anmäla sig per telefon, eller ställa sig i kö utanför Medis på morgonen. Många gör det fortfarande.
Vilket sätt är bäst för att säkra platsen på de mest eftertraktade kurserna?
– Svårt att säga. Tidigare krånglade webanmälningarna när många tryckte samtidigt. Sex personer tar emot telefonsamtal, och tre personer tar emot besökare. Det är vanligt att folk som står i kön ringer.
Vilka kurser är hetast?
– Det varierar från år till år. Trender är svåra att förutse men intresset för vattengymnastiken har varit väldigt stort. Vi har bara ett visst antal bassänger och trycket är hårt på simhallarna, så det är svårt att få tider. Överlag finns det ett stort intresse för hälsa och friskvård.
Begränsar ni möjligheterna att delta i samma kurser flera gånger?
– Vuxenutbildningsnämnden har gått in för det när det gäller vävning och keramik. Om man gått fyra år i rad på en kurs så får man också gå ett femte år, men bara om det finns plats.
Alla kan anmäla sig till hur många kurser som helst, var som helst, utan de extraavgifter som tidigare fanns i olika kommuner.


Skarvmat och Bollywood
Några plock ur kurskatalogen:
– En vävkurs för män, som startar redan den 23 augusti och som man kan anmäla sig till redan nu. Deltagarna får börja med att skruva ihop en vävstol.
– Matlagning med skarv som huvudingrediens.
– Tre kvällar i modellstaden Mariehamn. Det är en av flera kurser och föreläsningar inför stadens 150-årsjubileum 2011.
– Bollywood-gymnastik.
– Facebook för nybörjare.
– Yoga för män. Den kursen fanns redan i fjol, och intresset var så pass stort att man fortsätter.
-”Fish-like swimming” – simma som en fisk.

Katalogen har delats ut till alla hushåll på Åland den här veckan. Upplagan är 13.900 exemplar.
Den kan också laddas ner som pdf-dokument på www.medis.ax.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax