DELA

Media och miljö på trettonde Vera

Media och miljö är årets aktuella teman på dokumentärfilmsfestivalen Vera. Festivalen hålls den 3-6 mars och för andra året i rad är Alandica platsen. (På bilden, från fjolårets festival, filmklubben Chaplins ordförande Pia Rothberg-Olofsson.)
Filmklubben Chaplins ordförande Pia Rothberg-Olofsson konstaterar att festivalen nu nått fram till sin trettonde årgång.
Som sig bör när det handlar om dokumentärfilm tar festivalen upp aktuella frågeställningar i färska filmer. Bland omtalade filmer som visas på årets festival finns till exempel ”Videocracy” och ”Girls on the Air”.


Videokrati
”Videocracy” är en film av den italiensk-svenske regissören Eric Gandini som gör en djupdykning i Italiens tv-värld som nästan helt styrs och domineras av landets premiärminister Silvio Berlusconi. Berlusconi äger kommersiella kanaler och har också en stark kontroll över den statliga televisionen. Kändiskult, dokusåpor och frågesportprogram med lättklädda damer får stort utrymme på den italienska tv-menyn.
”Banalitetens ondska”, skrev Dagens Nyheter om i sin recension av filmen.
Eric Gandini kan inte själv komma till årets festival men har tidigare besökt Vera. År 2004 visades Gandinis ”Surplus” på festivalen.


Hopp och bakslag
”Girls on the Air” handlar om den 25-åriga Humaira som efter tralibanregimens fall i Afghanistan fick möjlighet att studera journalistik och som statade en egen radiostation. Filmen visar hur mycket som förändrats efter att talibanerna störtades, vilka nya möjligheter som ges också för de afghanska kvinnorna. Men samtidigt tar den också upp de bakslag som inträffat. Filmen är regisserad av Valentina Monti.
Bland årets Vera-filmer kan också nämnas den uppmärksammade ”Disco & Atomic War”, en estnisk-finländsk produktion regisserad av Jaak Kilmi. Filmen handlar om den oerhört stora betydelse för esterna som den finländska tv:n fick under kalla krigets dagar, möjligheten att bilda sig en uppfattning om världen och skeendet utanför det slutna Sovjetimperiet.


Blybarnen
På temat miljö bjuder festivalen, enligt vad Nyan erfar, också på ”Blybarnen”, dokumentären om avfallet från Boliden som skapat en miljökatastrof i Chile. Filmen är gjord av William Johansson, medarbetare på Åland 24, och Lars Edman. Filmen, som hade premiär i Skellefteå i höstas, har också visats på SVT.


”Rykande färska”
Om programmets detaljer kommer filmklubben Chaplin att informera senare, men Pia Rothberg-Olofsson utlovar spännande festivaldagar med ”rykande färska filmer från hela världen”, krönt av festivalfest i Alandica på lördag kväll med utdelning av årets Vera-statyett.
Ungdomsfilmstävling blir det också i år. Den genomförs i Alandica lördagen den 6 mars. Tävlingen är i år uppdelad i två klasser, en upp till 18 år och en annan upp till 26 år. Senast den 25 februari skall bidragen till tävlingen vara inne.
I mitten av februari utkommer årets festivalkatalog och den 22 februari släpps biljetterna.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax