DELA

Med grafiken som uttrycksmedel

Grafiken är hennes främsta uttrycksmedel och grafiken dominerar också i den utställning som Annita Ödman (bilden) från Vasa nu visar på Galleri Skarpans i Mariehamn.
– Jag trivs med de utmaningar som finns i grafiken, det är en konstform som kräver tålamod och uthållighet, säger hon.
Det är inte första gången Annita Ödman ställer ut på Åland. Senast visade hon grafik, akvareller och skulpturer på Skarpans år 2004. Den här gången visar hon grafik och skulpturer, de sistnämnda också nu i litet format.


Möjligheter
Trots att hon fortfarande målar både i akvarell, olja och tempera har grafiken blivit hennes främsta uttrycksmedel. Hon tycker att grafiken ger så många möjligheter att på olika sätt fördjupa och närma sig motivet. Gärna arbetar hon med etsningar och aquatint och med tryck såväl på hårt som mjukt underlag.
Många av motiven har naturanknytning och här, liksom i en serie med bland annat kalebasser och grönsaker, kommer aquatint-tekniken verkligen till sin rätt. Anslående är en serie med kinesisk kalligrafi där hon djupetsat tryckplåten och kunnat åstadkomma relieftryck.
Liksom de kinesiska tecknen kommer det grafiska väl till uttryck i ett par arbeten med livsträd, baserade på medeltida ornament.
Utställningen kallar hon ”Äga rum” och menar bland annat att utställningen ger en möjlighet att visa olika mentala och filosofiska rum. Rumstemat kan man spåra i de små keramikarbeten som finns med, bland annat i två små pagoder, och i ett hyddliknande arbete som hon kallar sin maskot.
– Tak ger skydd, säger hon med ett leende.


Illustrationer
Annita Ödman har arbetat mycket med illustrationer och bland annat gjort bilder i olika tekniker till sammanlagt fjorton böcker utgivna på Schildts förlag. Just nu är hon aktuell med pärmbilden och illustrationerna till författaren Yvonne Hoffmans bok ”Berättelser från kusten” som utkommer på förlaget Scriptum.
Utöver sin konstnärliga karriär har hon haft ett långt yrkesliv inom utbildningen, i Vasa stads grundskolor, i Vasa svenska flicklyceum och i Vasa övningsskola.
– Jag har också flera gånger varit lärare vid kurser i läsinlärning vid sommaruniversitetet i Mariehamn och besökt Åland när jag var skolstyrelsens handledare vid införandet av den nya skrivstilen, berättar hon.
Sin egen konstutbildning har hon bland annat skaffat sig via Konstindustriella högskolans öppna högskoleutbildning, på konstläger och andra kurser.
Genom åren har Annita Ödman hållit ett femtontal egna utställningar, främst i Österbotten men också deltagit i samutställningar utomlands.
Utställningen på Skarpans har sin vernissage i kväll, torsdag, kl. 18-20 och den kan sedan ses i galleriet till den 25 oktober.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: STEFAN ÖHBERG

stefan.ohberg@nyan.ax