DELA

”Mästersångarna” gav erfarenhet

Slutresultatet blev nog riktigt bra. Det konstaterar Frida Jansson efter att sista avsnittet av tv-serien ”Mästersångarna” gick ut på söndag kväll.
När Nyan intervjuade Frida tidigare i höst erkände hon att hon nog var lite nervös, men nu tycker hon att man lyckats klippa ihop en bra helhet av de unga sångarnas intensiva kursvecka. (På bilden från vänster: Frida Jansson, Susanna Stern, Jeanette Ekornåsvåg, Niklas Vepsä, Joa helgesson och Vincent Hashmi.)
De som följt serien i FST5 sedan början av december vet att det handlar om en grupp med fem unga nordiska sångstuderande som träffas ute på Replot i Kvarkens skärgård för en kursvecka med den kända operasångerskan Monica Groop och pianisten Gustav Djupsjöbacka, även rektor på Sibeliusakademin. En Master Class-utbildning som avslutas med den romanskonsert i Vasa stadshus som vi kunde se i söndags.
– När man sjunger är det ju den slutliga versionen som publiken får se, men här visar vi också vägen dit med fel och misstag, sade Frida i Nyan-intervjun tidigare i höst.
Nu när det hela är över tycker hon att allt föll på plats och att slutresultatet blev gott. Hon konstaterar också att det var mindre jobbigt att se sig själv i bild än hon trodde.
– Men visst känns det när man ser något som inte går så riktigt bra…


Erfarenhet
Till behållningen hörde att deltagarna fick ta del av all den stora erfarenhet som Monica Groop hade att dela med sig av.
– Hon vet vad som krävs.
– Och det gäller också Gustav Djupsjöbacka, tillägger Frida.


Ny sångpedagog
Kursveckan har fått en del positiva följder.
– Den blev faktiskt avgörande för hur jag fortsatte att jobba i höst eftersom jag via programmet kom i kontakt med en ny sångpedagog, Lena Helleström-Fernlöf som några av de andra deltagarna redan tidigare sjungit för, berättar hon.


Vänner
Mellan deltagarna utvecklades snabbt en vänskap och man har fortsatt att hålla kontakten även efter kursveckan och inspelningarna.
Frida studerar på musikhögskolan medan Susanna Stern, Jeanette Ekornåsvåg, Joa Helgesson och Vincent Hashmi studerar på operahögskolan i Stockholm. Niklas Vepsä, som studerar vid Sibeliusakademin, har varit över och hälsat på i Stockholm.
– Jag och Joa har sjungit vid en konsert på Valdemarsudde och Jeanette och jag skall vara med i en uppsättning på Confidencen till sommaren.


Positivt
Mästersångarna producerades för FST5 av Susanne Skatas bolag Sus Productions och Susanne säger till Nyan att både hon och regissören Wivan Nygård-Fagerudd fått massor med positiv feedback från tittare som följt serien.
– Jag trodde inte att jag skulle gilla klassisk musik men när jag såg vilket arbete som låg bakom blev det ju riktigt intressant, sade en som hörde av sig.
Liknande meddelanden från tittare har också Lotta Wegelius-Wulff på FST5 nåtts av.
– Jag trodde aldrig att jag skulle bli intresserad av klassisk musik, men nu fick jag lust att sjunga, sade en som hörde av sig.


Repris i sommar
Mätt med finlandssvenska mått har serien nått hyggligt med tittare, tycker Lotta Wegelius-Wulff. Det avslutande programmet med slutkonserten sågs av omkring 30.000 personer.
Repris blir det till sommaren. Preliminärt med start den 26 juni.
Enligt Susanne Skata väntar man inom januari besked om huruvida serien skall sändas i SVT.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax