DELA

Mariehamnskvartetten till Verona

Sångarna i Mariehamnskvartetten är aktiva just nu. I våras deltog kören framgångsrikt i Madetojatävlingen i riket och nu på onsdag reser kören i väg till körfestivalen i Verona i Italien.
Nästa år kan Mariehamnskvartetten fira 75-årsjubileum.
Körfestivalen i Verona startade år 2007 och har redan hunnit bli en omtyckt begivenhet bland körer både i Italien och runt om i Europa.
Årets körfestival var planerad att hållas kring tre veckoslut i juli men intresset var så stort att det också blev en fjärde avdelning i augusti, den som Mariehamnskvartetten nu reser till.


Fyra framträdanden
Körens ordförande Mikael Lagström berättar att kören skall ge fyra konserter under fyra kvällar. Festivalen har sitt centrum en bit utanför Verona och konserterna ges i olika städer runt Gardasjön. På dagarna ges tid också för sightseeing och och utflykter.
– Varje dag hålls också gemensamma luncher med sång och musik, berättar Lagström.
Intresset för festivalresan har varit stort inom kören och hela 42 sångare ur den aktiva kören reser med till Verona. Tom Björkman är dirigent.


Blandat program
Det program som Mariehamnskvartetten skall bjuda på under festivalen består dels av det program som man framförde i Madetojatävlingen, dels av sånger från körens vårkonsert. Plus lite ”gamla godingar”.
Enligt festivalens hemsida deltar i år sammanlagt 18 utländska körer plus en rad inhemska italienska. Utöver Mariehamnskvartetten kan två andra finländska körer noteras, en damkör från Hollola och en blandad kör från Nurmijärvi.
I den avdelning av festivalen där Mariehamnskvartetten deltar finns två andra ”ö-körer”, en från Cypern och en från Sicilien, konstaterar Gus Palmqvist som är informationsansvarig i kören.
Palmqvist befinner sig för övrigt redan i Verona med sångstuderande sonen Jens för att lyssna på opera – en resa som var planerad redan innan det blev klart med deltagandet i körfestivalen.


Jubileumsår 2011
Mikael Lagström ser festivaldeltagandet som en bra förberedelse inför körens 75-årsjubileum nästa och och säger att man verkligen ser fram emot resan till Verona.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax