DELA

Mariehamn får lovsång i födesedagspresent

Mendelssohns symfoniska körverk ”Lobgesang” är Ålands sång- och musikförbunds födelsedagspresent till det 150-åriga Mariehamn. Projektet blir dessutom en trestegsraket med uppföranden också i Stockholm och Åbo. (På bilden Kaj-Gustav Sandholm och Krister Norrgrann från sång- och musikförbundet med Jonas Wiléns lovsångskort.)
Kaj-Gustav Sandholm och Krister Norrgrann i projektledningen kan berätta om en verklig storsatsning. Man är också glad över att ha fått resurser för uppförandet, bland annat från Mariehamns stad. Att ge ett verk av denna omfattning skulle knappast vara möjligt i någon annan region i Svenskfinland, menar de.
Mendelssohns ”Lobgesang” gavs också vid invigningen av Alandica i april 2009. Den gången var det också Kaj-Gustav Sandholm som ledde uppförandet med korister och solister från Åland och en orkester med musiker från både Åland och Stockholm.
Nu blir det en större orkester. Det är Kungliga tekniska högskolans akademiska kapell som under ledning av Gunnar Julin kommer till Åland med mer än 50 musiker.
Solister blir den här gången Thérèse Karlsson, sopran, Frida Österberg, mezzosopran, och Christian Juslin, tenor. Juslin var också med 2009 medan Karlsson och Österberg är nya.
Nu i veckan släpptes biljetterna till konserten den 13 februari. De kan bokas via Alandica. Konstnären Jonas Wuilén har också gjiort ett speciellt kort utgpende från egna intryck av musiken.
Läs mera i dagens, fredagens, tidning.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax