DELA

Mariehamn dokumenteras i sex dagar

Ser du filmande ungdomar på stan handlar det förmodligen om Medieverkstadens uppdrag att på sex dagar göra en dokumentärfilm, ett textreportage och ett videoreportage.
– Vi arbetar mycket ambitiöst, säger medieläraren Harald Antskog.
Just nu tillbringar 32 studerande sina dagar på Alandica. I samband med Vera filmfestival pågår en mediekurs med studerande från Jakobsbergs folkhögskola i Sverige, Axxell city-folkhögskola i Helsingfors och några åländska ungdomar. Ungdomarna är indelade i grupper som på en och en halv dag per projekt skall producera en dokumentärfilm, ett textreportage eller ett videoreportage.
– Sju av nio grupper blev färdiga med sitt första projekt inom utsatt deadline. Morgonen efter bytte grupperna projekt, säger Tom Björkman, lärare på Axxell city.


Blandade grupper
Grupperna får själva bestämma rubriken och innehållet på sina reportage och dokumentärer, men temat skall endera vara något om Verafestivalen eller om Mariehamn.
– Hittills har det blivit filmer om kärnkraften, om hur halt det är på gatorna i Mariehamn och var man kan äta i stan, säger Tom Björkman.
I varje grupp finns någon från Jakobsberg som kan skrivandet, någon från Axxell som kan media och någon ålänning som har lokalkännedomen.
– Det fungerar bra, de lär sig massor av varandra och genom uppgiften.
Filmerna och det som i övrigt görs kan ses på www.medieverkstaden.net

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax