DELA

Marcus Boman lämnar musikinstitutet

– Visst känns det spännande. Jag ser verkligen fram emot det.
Marcus Boman lämnar Ålands musikinstitut efter 20 år och flyttar till Frankfurt där han skall syssla med olika musikprojekt för operan.
Efter 18 år som rektor för musikinstitutet blev Marcus Boman tjänstledig från rektorstjänsten för ett par år sedan och jobbade då som ackompanjatör och pianopedagog vid institutet, en tjänst som han också fick som ordinarie. Efter det gick han på alterneringsledighet i ett år och återvände nu till höstterminen till institutet.
Under alterneringsledigheten vistades Boman i Frankfurt i Tyskland, där makan Jenny Carlstedt har anställning vid operan. Där finns numera också deras fyraåriga son.


Musikprojekt
Under året i Frankfurt fick Marcus en hel del kontakter och det blev också klart att han kunde få jobb där. Några detaljer vill han inte gå in på men säger att det handlar om att göra musikprojekt för operan.
– Det är nog ett drömjobb som också ger stor frihet, säger han och låter förstå att det känns skönt att gå in i en annan typ av jobb efter att mer eller mindre ha varit en offentlig person på Åland i 20 år.


Vill sluta pendla
Viktigt är naturligtvis att familjen kan bo på samma plats.
– Jag har pendlat i sju år nu och det får räcka, säger han.
Om tiden på Ålands musikinstitut säger Marcus Boman att han är glad att han fick vara med och bygga upp institutet från starten.
– Det var ju alldeles i sin linda när jag började och vi lyckades bra med många saker. En hel del studerande har gått vidare och valt musiken som yrke eller som en viktig fritidssysselsättning.


Sommarålänningar
Till Åland kommer familjen att återvända under somrarna och huset i Finström skall man behålla. Marcus 17-åriga son ur ett tidigare äktenskap, som bor hos sin mor, är också kvar på Åland.
– Vi siktar väl på att komma tillbaka så småningom men nu blir det nog Frankfurt under några år framöver, säger Marcus.
Han slutar på musikinstitutet den 15 oktober och beger sig då direkt till Tyskland..

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax