DELA

Människor på resa

En resa i rummet men även i sinnet.
Det bjuder Galleri Skarpans på under maj månad. Eugenia Andrei från Rumänien visar upp verk i akryl, olja och blandteknik.

Den rumänska konstnären Eugenia Andrei tog sin examen 1985 från den nationella konstakademin i Bukarest. Men enligt henne själv var det först efter revolutionen i Rumänien 1989 som hon kunde bli konstnär på heltid. Före revolutionen var det svårt att försörja sig som frilanskonstnär. Fackföreningarna var slutna sällskap som var svåra att komma in i.


Resa i rum och sinne
Utställningen går under namnet ”Journey”, resa. Det kan vara en resa i rummet, men även resor i tanken, till exempel när man läser något.
Eugenia Andrei beskiver arbetet med en målning som en resa. Betraktaren av det färdiga verket gör sedan en egen resa i tankens värld.
– Jag vill att betraktaren ska bli stimulerad.
Eugenia har använt sig av olika tekniker i sina verk: olja, akryl och grafik.
– Jag tycker om att upptäcka vad man kan göra med och i olika material.
Hon beskriver arbetsprocessen som en upptäcktsresa.


Människor
Det genomgående motivet är människor. Några av verken avviker, men allt är inte upphängt när vi träffar Eugenia i galleriet dagen före vernissagen.. Själv säger hon att hon alltid återvänt till människor som motiv. I utställningen finns lite blommor och frukter, men människorna dominerar. Några tavlor visar människor på ett flygfält eller sittande på en parkbänk. Då kan man förstå res-temat. Men i många av målningarna är motivet människor med en fantasifull bakgrund.
Var är resan i de bilderna?
– Det blir en resa i sinnet. När man är öppen ser man utifrån sin egen erfarenhet.
Målningarna ska tala till olika människor på olika sätt. Eugenia Andrei vill inte tvinga på någon en tolkning utan var och en ska kunna se målningarna med egna ögon.
– Vi ser inte ens färgerna lika. Tänk vad du vill, försök inte tänka ut vad jag vill!


Målar för sin egen skull.
Målningarna är relativt nya. När jag undrar om hennes arbetet ändrat efter revolutionen svarar Eugenia att de västerländska influenserna var starka efter revolutionen. Och de dominerar ännu.
– Det finns till exempel väldigt bra grekiska och ryska konstnärer som målat fresker i kyrkor, men inte fått samma genomslagskraft eftersom de inte lanserats och exponerats på rätt sätt.
Eugenia Andrei målar hellre för sin egen skull än för pengar. Så länge hon klarar sig ekonomiskt kan hon göra det. Men hon säger att skillnaden märks i resultatet om man målar för att få pengar.
Hur har du hittat till Åland?
– Via min man Nicolae. Efter revolutionen kom han till Åland med Rädda barnen och blev bekant med människor här. Vi kommer hit ibland och hälsar på.
Eugenia Andreis utställning ”Journey” hänger på Galleri Skarpans 9-31 maj.

NINA SMEDS

nina.smeds@nyan.ax
Foto: FREDRIK TÖRNROOS