DELA

Mångsidig träsnidare ställer ut

Träsnidaren Gunnar Jansson (bilden) ställer just nu ut sniderier i Finströms bibliotek i Godby. Trägubbar och en hel del därtill kan man se i utställningen.
Gunnar Jansson täljde sin första trägubbe år 1982 men det var egentligen när han blev pensionär 1988 som han började snida på allvar.
Hans intresse för träsniderier väcktes när han arbetade på stenkrossen vid Svinryggen. Där hände det att knotiga trädrötter kom med i stenmaterialet och Gunnar började fundera på vad man kunde göra av rötterna.


Gubbar och gummor
Under årens lopp har han gjort en hel del gubbar och gummor, ofta sysselsatta med olika hantverk. Skogens djur har också vuxit fram under hans täljkniv. Dessutom har sådant som smörknivar och askar i en stått på repertoaren.
Gunnar Jansson har tidigare visat sina arbeten på utställningar. Det han nu visar är ett urval av arbeten från de senaste 20 åren. Med finns en del alldeles färska alster.


Al och lind
Vanligen arbetar Gunnar i al men den allra senaste gruppen som porträtterar kaffedrickande gummor är gjord i lind, ett material som är ännu mera lättbearbetat än alen men som enligt Gunnars tycke ger lite väl bleka ansikten, särskilt när det gäller gubbar.
Några direkta avbildningar gör han inte i sina sniderier men söker nog det lite säregna och karaktersitiska i uttrycken.
Hans gubbar och andra sniderier finns i dag lite varstans på Åland men har också letat sig till både Australien och USA.


Sista utställningen?
Gunnar Jansson, bosatt i Pettböle, har vid det här laget hunnit fylla 84. Arbetet vid stenkrossen har farit i väg med en del av hans hörsel men han fortsätter att arbeta med sina sniderier mest varje dag.
Nu säger han dock själv att utställningen i biblioteket kanske är hans sista. Hur det blir med den saken återstår att se.
Utställningen, som kan ses under bibliotekets öppettider, pågår till den 30 juni.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: FREDRIKA SUNDBERG