DELA

Målar skärgårdens karga klippor i olja

Karga klippformationer i havsbandet har blivit Föglökonstnären Charles Hemmingsons varumärke.
I januari och februari visade han oljemålningar ur den motivkretsen i Minden i Tyskland och en del av dem kan nu ses på Galleri Skarpans i Mariehamn.

Charles Hemmingson har länge målat flitigt men hör samtidigt till dem som ställt ut ganska sparsamt. Senast man kunde se en utställning med verk av honom i Mariehamn var på Ålands konstmuseum 1991, alltså för nästan 20 år sedan.
För några år sedan ställde han ut på Ålands jakt- och fiskemuseum men annars har det inte varit mycket i utställningsväg före utställningen i Tyskland nu i januari och februari.
Han har inte riktig hunnit.
– Jag har hela tiden haft mycket beställningarbeten, en hel del porträttarbeten men också landskapsmålningar.


Bergsstrukturer
På utställningen på Skarpans gäller varken porträtt- eller landskapsmålningar.
– Det finns så många som visar landskap. Därför har jag när jag ställer ut valt att visa det som under trettio års tid blivit något av min egen stil, det vill säga målningar med halvabstrakta bergsstrukturer.
Charles Hemmingson går nära sina motiv, letar fram intressanta formationer och mönster. I det lilla formatet kan man se detta också i den serie på nio frimärken med namnet ”I inlandsisens spår” som han gjorde för Posten Åland. I de motiven fanns sådant som stenåkrarna på Dånö och Källskärskannan.
På utställningen i Tyskland – som blev väl mottagen – visade Hemmingson ett trettiotal målningar, mest oljor men också en del akvareller. På Galleri Skarpans har han fått rum för 17 oljemålningar.

Vernissagen är i kväll, onsdag, kl. 18-20. Läs hela artikeln om Charles Hemmingson i dagens Nyan.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax