DELA

Målande ambassadör ställer ut

Ända sedan barndomen har ambassadör Björn Ekblom (bilden) tecknat och målat. Porträtt är något av en specialitet för honom. Men när han nu håller sin första utställning på Åland finns också en del landskap med.
Björn Ekbloms utställning är den andra som hålls i läkarcentralen Medimars utrymmen. Först ut var Maria Silfverberg, som ställde ut pasteller på Medimar från början av mars.
Björn Ekblom är född i Helsingfors men kom som krigsbarn att visats i Sverige under ett år sedan hans far stupat i kriget. Fadern kom från Åland och därför kom också Björns mor Ilse (senare omgift Helander) också till Åland under kriget. Björn påbörjade sin skolgång på Åland men fortsatte sedan i Svenska klassiska lyceum i Åbo dit familjen då flyttat.


Lunginflammationer
– Jag har tecknat sedan jag var sju år och det hänger samman med att jag var så mycket sjuk i barndomen. Sju år i rad hade jag lunginflammation och var sängliggande i en månad på höstarna. Då fanns inte dagens atibiotika utan man behandlade lunginflammation med sulfa. Sjukperioderna gav mig tid att teckna.
Han tecknade serier, karikatyrer och porträtt. Båda föräldrarna var musiker och därför kom han att avbilda många kända tonsättare och musiker.


Porträtt och landskap
Efter att han studerat vid statsvetenskapliga fakulteten vid Åbo akademi öppnade sig en diplomatisk karriär för Ekblom och under pauserna vid olika konferenser fortsatte han att teckna, småningom blev det också allt flera om villa att han skulle måla deras porträtt. Porträttmålandet har han också fortsatt att vara aktiv med sedan han pensionerades och tillsammans med makan Gölsöm kom tillbaka till Åland. Men även om porträtten är många i utställningen på Medimar kan man också se ganska många exempel på att han även är en driven landskapsmålare. ”Solnedgång vid Sälskär” och en målning med båthus i Bovik är god exempel på detta.


Ögonen viktigast
Men tillbaka till porträtten.
Vad är den största utmaningen när man målar ett porträtt ?
– Ögonen. Det sägs ju att ögonen är själens spegel. Jag börjar och slutar alltid med ögonen.
Av det utställda kan man också se att Björn Ekblom har sinne för humor. Flera av de bilder han visar har en humoristisk touche. En serie små akvareller kring ”fiskelycka” och ”bastuidyll” är goda exempel på detta.
När man ser utställningen inställer sig frågan om den diplomatiska karriären var så självklar för Björn Ekblom.
Funderade du aldrig på att välja en konstnärlig bana?
– Som femtonåring ville jag bli reklamtecknare men mina föräldrar tyckte att jag skulle ta studenten innan jag bestämde mig och därför blev det inte så.


Diplomat
Som student försökte Björn Ekblom komma in på läkarutbildningen vid Åbo universitet, men den korta matten på latinlinjen vid Classicum räckte inte till och därför valde han att läsa statsvetenskap vid Åbo akademi med en inriktning på diplomati. Efter en karriär vid utrikesministeriet blev han ambassadör i Sydafrika 1991, i Genève 1995 och i Turkiet 1998.
Tidigare har hans arbeten varit utställda i utrikesministeriets bibliotek i Helsingfors år 1991 och under tiden i Sydafrika deltog han i en stor utställning för välgörande ändamål med verk av de utländska diplomaterna.


Vernissage
Utställningen på Medimar, med teckningar, oljemålningar, gouacher och akvareller, har sin vernissage på måndag, den 28 april, kl. 18-20 och den kan sedan ses till slutet av maj. Alla är varmt välkomna till vernissagen, betonar Ekblom, och utställningen kan vem som helst också komma in och ta sig en titt på under Medimars öppettider. Den är inte bara till för dem som har ärende till läkarcentralen.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax