DELA
Foto: Ivar Jansson
Tiina Lymi

Majaregissör prisas av Svenska Folkskolans Vänner

Tiina Lymi, som regisserade och skrev manus till filmen ”Stormskärs Maja”, tilldelas Svenska Folkskolans Vänners Brobyggarpris på 10 000 euro. Det framgår i ett pressmeddelande från SFV.

”I valet av svenska som filmspråk, i stället för landets majoritetsspråk, har regissören fungerat som en brobyggare mellan öar och fastland, och finsk- och svenskspråkiga regioner i Finland”, heter det i motiveringen.

”Med övertygande finkänslighet väver Lymi samman dåtid och nutid i en skärgårdsmiljö som alltjämt är värd att kämpa för och värna om. Filmen belyser betydelsefulla värdefrågor kring identitet och prioriteringar i en tid präglad av krigstillstånd och förändring. Genom att skådespelarna tränats i att behärska åländskt idiom och ton förstärker regissören filmens autenticitet och ger röst åt den lokala kulturen, vilket främjar bevarandet av en mångfald av språkliga uttryck.”

Folkbildningspriset på 15 000 euro gick till Pär Stenbäck, före detta minister, numera författare och fri skribent. Kulturpriset, också det på 15 000 euro, gick till Ellips förlag i Vasa.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp