DELA

Madame B på post- och tullhuset

Madame B är en mediainstallation av Mieke Bal och Michelle Williams Gamaker.
De har placerat Gustave Flauberts klassiker Madame Bovary i nutid.
– Misstaget alla andra gjort är att de placerat händelserna i det förflutna, som om ärendet inte längre angår oss. Men det gör det, säger Mieke Bal.

Utställningen som visas på Eckerö post- och tullhus är uppbyggd med videoinstallationer. Nitton olika videofilmer visas parallellt i olika rum och åskådaren går från rum till rum för att få en helhetsupplevelse.
– Vi ville göra något annorlunda med berättelsen om alla känner till och redan filmatiserat många gånger. Men vi sätter berättelsen i nutid, åskådaren kan inte komma undan med att tänka att problematiken inte längre finns, säger Mieke Bal.
Installationen har underrubriken ”utforskningar av emotionell kapitalism”.
– Det handlar om en kritik av kapitalism och romantik. Vi blir hela tiden översköljda med kapitaliska budskap men kan aldrig få den drömtillvaro som avspeglas. Stabilitet är inget som uppskattas, istället handlar allt om utveckling.

Madame Bovary ville hellre leva det romantiska livet i romanerna hon läste än det verkliga. Mieke Bals och Michelle Williams Gamakers Madame B vill inte heller leva i verkligheten.
– Hennes man är fruktansvärt tråkig och det liv hon önskade sig blir aldrig hennes, säger Mieke Bal vars relation till Emma, det vill säga madame Bovary, är tudelat.
– Jag tycker verkligen om henne, samtidigt som jag kan bli irriterad på de val hon gör. Precis som med verkliga personer är det mycket enklare att se misstagen de gör, istället för sina egna.
Eftersom Madame B utspelar sig i nutid ska åskådaren inte komma undan.

Läs mer i fredagens Nya Åland.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax