DELA

Lyft för Nordenswan och PQR

Ålands första nominering av en kandidat till Nordiska rådets litteraturpris väcker intresse. Författaren Sonja Nordenswan (bilden) är fortfarande omtumlad av uppmärksamheten.
För Ben Johans på PQR är det andra gången gillt. Även Agneta Aras nominering till Finlandiapriset 2007 ställde förlaget i fokus.
Massmedier, bibliotek, nordiska institutioner. Det är många som hört av sig till PQR i Mariehamn sedan nomineringarna till Nordiska rådets litteraturpris publicerades och det stod klart att Åland för första gången hade en egen kandidat. Sonja Nordenswans namn väcker intresse runt om i Norden. Många vill veta mera både om henne och hennes bok.
Enligt Ben Johans påminner det som nu händer om situationen efter att Agneta Ara 2007 blivit nominerad för Finlandiapriset med boken ””Det har varit kallt i Madrid”, som gavs ut av PQR.
– Men det var nog en ännu större sensation. Den gången sålde vi 700 böcker på en enda vecka, minns Johans.

Men också Sonja Nordenswans andra roman, ”Blues från ett krossat världshus”, har fått ett lyft. Boken som kom ut hösten 2009 efterfrågas nu både i bokhandeln och bland medier och bibliotek.

Läs mera i dagens, torsdagens, tidning.

Jan Kronholm

jan.kronholm@nyan.ax