DELA

Lyckade museikvällar på Vårdö

Under juli månad har det varje torsdag varit öppet hus i Ålands kanske museitätaste by, Vårdö Grundsunda.
Uppemot 50 besökare har varje vecka hittat till byns fyra museum.
Det är inte alldeles lätt att hitta Ole Grunérs lilla MC- och flygmuseum i Vårdö Grundsunda. Någon skylt har den blygsamma Grunér inte placerat ut.
– Njä, det här är egentligen mest som en hobby, säger han när vi till slut hittar rätt.
En gammal isracer på gården avslöjar honom.
– Ramen är Hasse Johanssons. Han var fyra gånger svensk mästare i isracing på sjuttiotalet. Motorn, en Jawa 500, är ett hembygge.
Isracingen är Ole Grunérs stora intresse.
– Jag såg minst första isracingtävling den 9 januari 1953 på Johanneshov i Stockholm. Sedan dess har jag varit fast.
Inomhus finns ytterligare en gammal isracer och en roadracer från 1965. Väggarna är fyllda av fotografier och tavlor. Och Ole Grunér är fylld av historier att berätta.


Lyckat koncept
Vårdö kommun har varje sommar gått in för att göra en ny kultursatsning. Kommunsekreterare Bosse Ahlnäs, som varit den drivande kraften, berättar att man tidigare bland annat gjort gravgårdsvandring och rundvandring bland Vårdösevärdheter.
Sommarens satsning har varit museikvällar i Vårdö Grundsunda, den museitäta lilla byn på östra Vårdö där numera fyra museer ryms inom en radie på ett par hundra meter.
– Konceptet har visat sig lyckat. Det är många som drar sig för att besöka museerna när man måste ringa på förhand. När det som nu är öppet hus är det fler som vågar komma, säger Bosse Ahlnäs.


Marknadsfört i pressen
Och visst verkar besökarna ha hittat till Vårdö. Det är med nöd och näppe som museiintendenterna har tid att tala med Nya Åland mellan besökarna.
– Vi har haft mellan 30-50 besökare per torsdag, säger Carl-Erik Vænerberg på Wennströms lanthandel.
Efter över tio år av renoveringar öppnades i fjol den gamla lanthandeln som museum.
– Det har varit alldeles underbart. Vi har fått in en massa gamla grejer från folk i trakten.
Tack vare publicitet i bland annat Hufvudstadsbladet har en hel del besökare hittat till museet. Ibland nästan för många.
– Så här på torsdagarna har man inte hunnit bemöta alla besökare så väl som man borde. För att riktigt kunna ta till sig historien bakom lanthandeln borde man komma på en annan tidpunkt.


Fartyg och trähantverk
Den idylliska lilla byn Grundsunda har blivit något av ett museicentrum. Förutom MC-museet och lanthandeln finns här Lasse Erikssons fartygsmuseum och Annas shop med trähantverk.
– Det är lite märkligt. Vi är kanske lite av nostalgiker här i byn, säger Lasse Eriksson, som håller på att bygga ut sitt museum och som hoppas kunna ägna det mera tid när pensionen så småningom kommer emot
Räkna med fler museikvällar i Vårdö Grundsunda framöver.

JENS FINNÄS

jens.finnäs@nyan.ax