DELA

Lyckad vind från havet på Brändö

I lördags slog Brändös nyrenoverade bibliotek upp dörrarna med pompa och ståt med litteratursatsningen En vind från havet, som i år ordnades för tredje året i rad av biblioteket och biblioteks- och kulturnämnden på Brändö.
Med namn som Staffan Bruun, Fred Forsell och Katarina Mazetti och humor i fokus kunde dagen kanske inte bli annat än rolig. (På bilden Kristian Grönqvist och Leo Löthman.)
Lördagens litteratursatsning på Brändö blev mycket lyckad, meddelar Åsa Qvarnström och Anita Husell-Karlström, bibliotekarie respektive projektledare för Kultur i skärgården på Brändö.
– Det är så roligt att författare faktiskt vill komma och hålla föredrag på ett ställe som Brändö trots lång resväg och utan att veta hur många som kommer och lyssnar, menar Anita Husell-Karlström.
Hon säger också att man hade lyckats få till en lyckad kombination av författare och att många givande diskussioner förlöpte utöver det spikade programmet.
– Jag tror författarna själva fick ut mycket av besöket, säger hon.


Tema humor
Ungefär trettio besökare hade samlats till årets litteraturseminarium där temat var humor. Vad de fick ut av besöket tror Anita Husell-Karlström var många glada skratt och också en del att fundera på.
– Det är tydligen väldigt svårt att vara rolig på beställning. Det var något de olika författarna lyckades få fram.
– Man måste ha en känsla för vad som är eländigt och tråkigt också. Humor är också något som är mycket föränderligt och svårt att ringa in, konstaterades i diskussionerna.


INte finkulturellt
Författarna Staffan Bruun, Fred Forsell och Katarina Mazetti pratade alla kring sina böcker och temat och leddes med van hand av dagens konfencier och diskussionsledare Leo Löthman.
Katarina Mazetti konstaterade att recensenter ofta tycks ha svårt för humor, och att vara rolig inte anses särskilt finkulturellt även om det är en svår genre att röra sig i.
Fred Forsell medgav också att det inte alls är speciellt roligt att försöka vara rolig utan kan vara tidvis både besvärligt och jobbigt. Men att det var roligt att lyssna på honom konstaterar ändå bibliotekarie Åsa Qvarnström.
Utöver författarna pratade också Kristian Grönqvist kring antropologi och humor mer ur forskningssynpunkt.


Blandade författare
Både Åsa Qvarnström och Anita Husell-Karlström konstaterar att blandningen av författare visade sig vara särdeles lyckad i år.
– De är alla väldigt olika sinsemellan men höll ändå en hög och jämn standard, säger Åsa Qvarnström.
Efter seminariet fortsatte kvällen med kåserier och jazz av Stockholmarna John Arrias med vänner kring öppen eld på Djurholm berättar projektledare Anita Husell-Karlström.

JESSICA SUNDBERG

redaktion@nyan.ax