DELA

Lundberg-trilogi som pocket i vår

Ulla-Lena Lundbergs populära Ålandstrilogi kommer i vår i nyutgåva i pocket på Söderströms förlag.
På förlaget uppger man att Ulla-Lena Lundbergs romaner ”Leo”, ”Stora välden” och ”Allt man kan önska sig” fortfarande är mycket efterfrågade och att man därför vill komma med en nyutgåva.
Den tredelade sviten, som handlar om en sjöfararsläkt, får med ”Leo” sin början i de åländska bondeseglationen och avslutas i ”Allt man kan önska sig” med våra samtida jättefärjor och nöjeshotell. ”Leo” utkom år 1989, ”Stora världen” 1991 och ”Allt man kan önska sig” 1995.
Nyutgåvan av romansviten kommer i mars.


Topelius
I Söderströms vårutgivning märks en ny roman av Merete Mazzarellas, ”Ingen saknad, ingen sorg” med undertiteln ”En dag i Zacharias Topelius liv”. Boken beskrivs som en essäroman där inte bara författaren, professorn och sagofarbrorn, utan också den ogifta dottern Toini, kvinnosakskämpen figurerar.
”Ingen saknad, ingen sorg” utkommer i januari.
På Söderströms kommer i vår också en debutroman av Kira Nalin som belönades i förlagets romantävling 2008 och Susanne Ringell kommer med en prosalyrisk svit, ”Ryggens nymåne”.


Essäer, biografier
Bland lyriken märks nya diktsamlingar av Torsten Pettersson, Oscar Rossi och Gösta Ågren, medan Mikael Enckell kommer med en essäsamling. Matti Klinge och Anna-Lisa Sahlström är aktuella med biografier över Napoleon respektive Edvard Gylling.
Inom sakprosan märks en bok om sälar av Markku Lappalainen och Seppo Keränen samt en guidebok över S:t Petersburg av Anders Mård. Harriet Abrahamsson och Karin Ducander samt Annika Sandelin och Linda Bondestam kommer med nya barnböcker medan Maria Tutschaninoff har skrivit en ungdomsbok.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax