DELA

Litteraturdagar med askförhinder

Barnens litteraturdagar borde ha startat i går. Brynhildur Þórarinsdóttir från Island skulle träffa elever från Brändö och Kumlinge och Åsa Lind elever i Strandnäs skola i Mariehamn. Både uteblev till följd av flygstoppet.
Kristina Digman kunde inte heller signera ett nytt frimärke med motiv ur Åsa Linds Sandvargen-böcker. (På bilden inhandlar Rita Mattsson frimärken och förstadsgbrev i stadsbiblioteket av Gunilla Häggblom på Posten Åland.)
Åsa Lind hade ännu i går inte kunnat ta sig hem från Turkiet och Brynhildur Þórarinsdóttir hade inte kunnat lämna Island. Kristina Digman, som illustrerat Sandvargen-böckerna och det nya frimärke som Posten Åland gav ut i går, befann sig i Göteborg och bedömde att det skulle ha varit för besvärligt att ta sig med tåg och båt till Åland.
Ännu i går var det också osäkert om den norske författaren Arne Svingen och dansken Kenneth Bøgh Andersen skulle kunna ta sig till Åland och litteraturdagarna. Projektledare Lina Antman hoppades att Svingen och Bøgh Andersen i bästa fall skulle kunna åka tåg och båt.


Drabbar skärgården
När det gäller Brynhildur Þórarinsdóttir tycker hon att det är särskilt beklagligt om hon inte kan komma.
– Hon är den enda författaren som eleverna i Brändö och Kumlinge skulle ha fått träffa denna gång.
Lina Antman hoppas att man skall kunna ta Brynhildur till Åland senare i vår.Det är nämligen svårt att med kort varsel ersätta en utebliven författare med någon annan.
– Skolorna har ju köpt in böcker av den författare som skall komma och eleverna har läst in sig på just den författaren.


De torde komma
Sammanlagt åtta författare var aktuella för Barnens litteraturdagar. De som med säkerhet torde komma är: Hannele Mikaela Taivassalo, Petter Lidbeck, Laura Trenter, Pernilla Gesén och illustratören Sara Lundberg, som gjort bilderna till Åsa Linds ”Dundelunds bästa bokstav”.
I kväll kl 19 är det vernissage på Lundbergs utställning med illustrationer i Mariehamns stadsbibliotek.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax