DELA

Lindfors designade etisk flaska

Stefan Lindfors, designer med rötter på Åland, har gjort något han själv beskriver som nära på omöjligt. Han har designat en ny sorts flaska för massdistibution.
Till att börja med säljs den med kolsyrat finskt källvatten som innehåll, men kan enligt Lindfors själv i framtiden komma att användas till vilken dryck som helst, från vodka till appelsinjuice. Flaskan är i storleken 0,4 liter.
– När man tittar till historien kan man se att alla dricksflaskor är mer eller mindre likadana, coca-colaflaskan är väl det mest innovativa som hänt på den fronten under det senaste seklet. Att göra ny design för en flaska som ska användas i massdistribution var nästan en omöjlig uppgift, säger Lindfors.
Företaget som säljer flaskan och brandet heter Plup. Affärsidén handlar enligt Lindfors egentligen inte om flaskan i sig, utan om vad den används till. 10 cent av varje flaska går till fonden Baltic Sea Action Group som i sin tur sätter pengarna på att rena Östersjön.
– Vi ville ha ett namn som låter lite skojigt, det ska inte bara vara seriöst och allvarligt att försöka göra världens undergång lite långsammare. Dessutom är Plupp det ljud som hörs när man kastar en sten i vattnet.

SARA OTHMAN

sara.othman@nyan.ax