DELA

Leo ska säkra museipris

På lördag i Tallinn avgörs om Ålands sjöfartsmuseum får titulera sig bäst i Europa.
Det är en segersugen museichef, Hanna Hagmark-Cooper, som i helgen reser till Tallinn för att representera Ålands sjöfartsmuseum vid European Museum of the Year Award (EMYA). I rullväskan har hon en värdefull last: Galjonsfiguren Leo.
– Varje nominerat museum får presentera ett objekt. Vi valde Leo eftersom han både symboliserar museet och den åländska sjöfarten. Dessutom är det ett effektfullt objekt med en stark historia, säger Hagmark-Cooper.
Hon tillägger att Leo även beskriver ålänningarnas förhållande till sjöfarten: Havet ger och havet tar. Fartyget Leo kallades både för penningdraken och för människoätaren, eftersom de vinstdrivande resorna så gott som alltid kostade människoliv.
Sjöfartsmuseet är nominerat för EMYA tillsammans med 35 andra museer från hela Europa. I Tallinn ska Hagmark-Cooper försöka övertyga juryn genom att hålla en kort presentation av museet, intervjuas, och presentera galjonsfiguren. En jurymedlem besökte Sjöfartsmuseet tidigare i vår, och en ”hemlig gäst” lär också ha varit där å juryns vägnar.
Tävlingen handlar inte om vem som har mest resurser, utan vem som arbetat bäst utgående från sina förutsättningar. Tillgänglighet, skönhet, nytänkande och samhällsengagemang hör till kategorierna som värderas.
Läs mer i papperstidningen!

Ylva Vikström