DELA

Lätta ankar för swingfest

Tidigt i går morse gav sig ett tjugotal åländska swingdansare iväg till Herräng där världens största swingdanslägar arrangeras.
Färdsättet?
Gruppen seglar till Herräng med Albanus.
– Det har alltid varit en dröm att segla till lägret, säger arrangören Sofia Enroos.
Karolina Sjölund har gått en grundkurs i swingdans men blev genast biten.
– Så fort det är dans bara måste man vara med. Jag har tagit tjänstledigt för att kunna delta i resan. Jag blir sprudlande glad av att dansa.
Danslägret i Herräng i Roslagen dansar tusentals människor från sammanlagt 45 olika länder.


Nygrundad
I början av juni grundades föreningen Swingskeppet, och flera av deltagarna på Albanus-resan är med i föreningen, bland annat Karolina.
– Det är min uppgift att värna om swingkulturen.
Vad är swingkultur?
– Jag gillar klädseln och frisyrerna, jag har en förkärlek till vintage. För mig som nykterist innebär det också ett sammanhang att dansa och umgås utan alkohol. Vi har diskuterat det där mycket, och kommit fram till att man visserligen kan dricka, men man kan inte dricka och dansa samtidigt.
Hurså?
– Jag till exempel är förare. Om jag är full då jag dansar, hur skall jag då kunna föra och hur skall den som följer veta om jag för rätt.
Alexandra de Haas är ordförande i föreningen.
– Den sociala aspekten av dans är viktig. Vi hoppas kunna arrangera en kontinuerlig mötesplats för dans, men vi saknar än så länge lokal.


Dans över gränsen
Albanus och ålänningarna kommer tillbaka på torsdag men danslägret i Herräng pågår fram till 6 augusti.
– Helgen efter arrangeras för första gången Windjammers Ball här på Åland. Vi lade medvetet datumet då, många kommer direkt från Herräng hit, säger Sofia Enroos som arrangerar Windjammers Ball tillsammans med Daniel Johansson.
För Sofia är det en gammal dröm att segla till Herräng.
– Det finns en gästhamn där, och jag har alltid tänkt det skulle vara häftigt att segla dit. I vintras började vi ta reda på pris och möjligheter. Det blev en dröm som gick i uppfyllelse.
På Herräng arrangeras kurser dagtid och dans hela nätterna.
– Man tänker inte på att det är så nära. Vi kommer hem en vända på torsdag och vilar upp oss, sen far vi tillbaka, säger Sofia Enroos.
Planen är att Albanus lägger till vid Märket och dansarna stiger av.
– Vi tänker dansa över gränsen mellan Finland och Sverige. En charleston eller swingout skulle vara perfekt.

Karin Erlandsson

karin.erlandsson@nyan.ax