DELA

Lät sig inspireras av Venedig

Oljemålningar och klädda gipsmasker, inspirerade av Venedig, visar Pernilla Lindroos (bilden) i en utställning på Galleri Fäktargubben i Mariehamn just nu. ”En natt i Venedig” kallar hon den.
– Venedig är en magisk stad med gamla vackra byggnader och massor med vackra saker, säger Pernilla som gjorde ett besök i staden på hösten.
Hon berättar att hon är intresserad av arkitektur och tilltalas därför av byggnadskonsten i Venedig. Det som också fascinerade henne var maskeradtraditionerna i staden med alla utklädningsdräkter och masker som man kunde se i skyltfönstren.


Smyckade masker
I den utställning som hon nu visar på Fäktargubben har hon i målningarna fångat både arkitektur, stadsmiljöer och maskeraddräkter. Dessutom intar ett antal konstfärdiga masker en framträdande plats i utställningen. Maskerna är gipsavgjutningar där sonen fått fungera som modell. Maskerna är klädda med sammet och vackert smyckade med bland annat paljetter.
Att resan till Venedig blev en mycket inspirerande färd går inte att ta miste på.


”Smygkonstnär”
Pernilla Lindroos, som arbetar som klasslärare i Lemlands grundskola, är utbildad i Sverige och i den utbildningen har hon också en kurs i bildkonst vid Gävle högskola. Hon har också gått på Mediskurser, men är till största delen självlärd.
Hon har deltagit i flera samlingsutställningar men sin första egna utställning höll hon på gamla Salt år 2006. ”Personliga rum” kallade hon den, ett namn som också syftar på intresset för arkitektur. Rum och fönster dominerade den utställningen.
– Jag har nog varit en smygkonstnär men jag har nog tecknat och målat hela mitt liv även om det inte har blivit av att ställa ut så ofta, säger hon.
Den Venediginspirerade utställningen på Galleri Fäktargubben har vernissage i dag, lördag, klockan 12-17 och kan därefter ses i galleriet till den sista maj.

JAN KRONHOLM

jan.kronholm@nyan.ax

tfn 528 466

Foto: ANDREAS DIENERT