DELA

Läsfest i skärgårdsmiljö

Ålands allra första bokhelg ägde rum i veckoslutet. De åtta deltagarna satt tysta på klippor och uppe i Bärötornet och läste timme efter timme. Höstsolen sken.
Alla var mycket nöjda, rapporterar arrangören Ålands litteraturförening.
Konceptet är enkelt. Man samlas i grupp, gärna i den åländska skärgården, får måltider och annan service ordnad, tar med en bunt böcker, antingen hemifrån eller från ett bibliotek, och läser så mycket man bara hinner och orkar.
Rekordet denna allra första bokhelg på Åland var en bokslukerska som läste inte mindre än sju böcker från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag.


Lästystnad
Arrangemanget ägde rum på Glada Laxen på Kumlinge Bärö. Tack vare en varm höstsol och att det var så gott som vindstilla ägde läsandet rum på klippor, bryggor och uppe i det gamla sjöbevakningstornet, 40 meter över de blå böljorna.
Under lästimmarna rådde sträng tystnad för att deltagarna inte skulle störa varandras läsning. En promenad längs vandringsleden företogs också i tystnad vilket ledde till att en grupp deltagare på nära håll fick stifta bekantskap med en ståtlig älgfamilj.


Måltidsprat
Vid måltiderna var bokpratet livligt och på lördagskvällen berättade alla deltagare om böckerna de läste just nu. Lästipsen flödade och många intressanta meningsutbyten förekom, exempelvis om det egentligen är någon vits med att spara böcker i hyllor där hemma, om manligt och kvinnligt läsande, om lämpligheten att läsa om tortyr på en Bäröbrygga, om att läsa om samma bok flera gånger och om den som säger sig gilla Shakespeares sonetter är att betrakta som litterär snobb.
Sex kvinnor och två män deltog, flera av dem var pensionärer. Tydligen finns hos dem ett behov av att få ägna sig koncentrerat åt läsning i lugn och ro.
Några deltagarkommentarer:
– Jag har njutit.
– Mycket bra med tystnaden.
– Roligt att bara lyssna på diskussionerna.
– Rofylld plats, som gjord för läsning.
– Skönt med så mycket lästid.
– En dag kändes innehållsrik som en hel vecka.


Får fortsättning
Arrangör var Ålands litteraturförening med sponsorhjälp av en bokhandel som bidrog med en pocketbok per deltagare.
– Gärna hoppas vi kunna återkomma med fler bolkhelger, kanske framåt januari, säger initiativtagaren Kiki Alberius-Forsman. Det ska vara i skärgården där man kan njuta av friden, sina medhavda böcker samt förhoppningsvis också av en vacker stjärnhimmel. (jk)