DELA

Kyrkosångfest med Mattsson-tema

Årets kyrkosångfest, som hålls på söndag den 5 oktober kl 18 i Sunds kyrka, blir en konsert till Jack Mattssons minne. (På bilden Kaj-Gustav Sandholm, ordförande i Ålands kyrkosångskrets.)
Kaj-Gustav Sandholmberättar att de åländska kyrkokörerna i konserten i Sunds kyrka framför Jack Mattssons svit ”Vi vandrande själar”.
– Sviten är ett beställningsverk av Finlands svenska kyrkosångsförbund för kyrkomusikfesten i Karleby 1995, och bygger på andliga folkmelodier från Svenskfinland. En melodi från Åland finns med, nämligen, ”Jag är liksom ett ensamt får”, sjungen av Elin Johans, Lumparland och upptecknad av Alfhild Forslin 1929, berättar Sandholm.


Andliga visor
Sviten är skriven för kör och orkester eller alternativt kör och orgel och presenterar sex andliga visor i original melodiversion.
Bröllopsmarschen, som inleder och avslutar verket, och den därmed korresponderande bröllopspsalmen är Jack Mattssons egna kompositioner. Bröllopspsalmens text är skriven av Lars Huldén, som också varsamt har bearbetat och kompletterat det på många ställen synnerligen bristfälliga textmatrialet.
Vid kyrkosångfesten framförs även solosånger och orgelstycken av Jack Mattsson. Bland annat en orgelversion av ”Cavatina”, ett mycket omtyckt stycke för flöjt och piano.


Körmusik
Dessutom framför Oratoriekören körmusik av Fauré, Mendelssohn och Wennerberg. Medverkande i konserten är åländska kyrkokörer, Oratoriekören, Ulrika Sneitz, sopran och Henrik Östman, orgel. Katrin Gwardak och Kaj-Gustav Sandholm dirigerar.
Arrangör för sångfesten är Ålands kyrkosångskrets. Programmet beräknas ta en dryg timme att framföra. (jk)