DELA

Kvinnfolk stämmer upp i Önningeby

Det drar ihop sig igen för Kvinnfolks traditionella spelmansstämma vid Önningebymuseet.
Som vanligt är också den som inte själv spelar välkomna att ta del av det spontana programmet.
Folkmusiklaget Kvinnfolk startade sin verksamhet redan 1979 och lördagens spelmansstämma blir den fjortonde i ordningen.
Liksom tidigare infaller stämman den första lördagen i augusti och för dem som varit med är upplägget bekant. Från klockan två är det fri samvaro och 18.30, efter middagen, börjar konserten.
Kvinnfolk, The Pee Gees och gruppen Mission Impossible kommer att framföra låtar, men det finns också utrymme för spontana inslag.
– Under buskspelet, eller det öppna jammet, på dagen kan man spela något som man märker fungerar och då kan man uppträda med det på kvällen. Det brukar blir en riktig kavalkad av olika låtar, säger Ida Kronholm som är stämmans projektledare för andra året i rad.

Extra konsert
Efter den blandade konserten blir det också en enskild konsert med The Pee Gees inne i museets äldsta del och visstuga med Ann Sundberg och Ida Kronholm i Jonesas mangårdsbyggnads kök.
– Vem som helst får komma hit och spela, lyssna och träffa folk. Man kan också komma om man har lust att spela fast man inte gör det aktivt. Det brukar vara besökare i alla åldrar som kommer, med alla konsertbesökare inräknade brukar vi vara över hundra personer på stämman, berättar Kronholm.

Sara Othman