DELA

Kulves samlade krumelurer i bok

”Travestier, bryderier” kallar Håkan Kulves sin samling filosofiska och ibland tokroliga funderingar, som nyligen kom ut på PQR-kultur. Boken är illustrerad med teckningar av Juha Pykäläinen. 


De som känner Kulves känner också igen inte bara tonfallet utan också tankegångarna. Kluriga, litet gammaldags filosoferande texter i lugnt tempo. Men de finns där, pikarna, riktade mot såväl hög som låg där det finns behov.
Till exempel en storstadsbo som inte förstår att klä sig för sjön – fast det hela fick ett bra slut.
En bonde som försökte pressa ut ett orimligt pris – 50.000 mark – för att skydda ett örnbo. Det temat återkommer i flera berättelser.
Och så den dråpliga funderingen kring tomma pilsnerflaskor. Vad är det som gör att vi inte kan böja oss ner och ta dem med oss när de ligger vid gångstigen i parken? Och hur kommer det sig att de likväl är försvunna följande dag, i skydd av mörkret?


Allvar i botten
Men också litet allvarligare undertoner. Hur kommer det sig att folk anser sig inte ha råd att gå till tandläkaren samtidigt som det finns minst en och ibland flera bilar i familjen?
Håkan Kulves arbetade som naturvårdsintendent vid landskapsstyrelsen, numera -regeringen, i över 30 år. Där finns alltså erfarenheter att ösa ur. Men en tjänsteman är en tjänsteman också efter pensioneringen, åtminstone om man tillhör Kulves generation.
Så den som vill veta vilka som figurerar i berättelserna måste läsa och känna igen sig själv, namnet avslöjas enbart i så kallade ofarliga sammanhang.


På pricken
Det är inte bara tonfall och tankegångar som känns igen. Juha Pykäläinens Kulves-figur med den aningen kutiga ryggen och portföljen i näven är på pricken!


HARRIET TUOMINEN