DELA

Västeråskören Ton-i-Ton till Mariehamn

Lördagen 28 maj klockan 18.00 sjunger kören Ton-i-Ton i St Görans kyrka i Mariehamn
– Det finns flera aspekter på kören, en damkör som startat utan andra ambitioner än att sjunga och ha roligt. Till slut har det blivit en hel del uppträdanden i alla fall, och många goda hälsoeffekter på kropp och själ, skriver Föglöbördiga körmedlemmen Marie Ehres i ett pressmeddelande.
Ton-i Ton är en damkör på cirka 50 medlemmar från Västerås. Kören sjunger under ledning av Anita Olandersson, som annars arbetar som kantor i Tomaskyrkan i Västerås, och frilansar som jazzpianist i såväl storband som i mindre band. Hon spelar klassiskt piano med sin trio Eleganta som även består av professionell cello och violin ur den framgångsrika Symfoniettan i Västerås. Anita är i grunden musiklärare och har en lång karriär bakom sig i Västerås Musikklasser på Fryxellska skolan.
– Hon gör våra måndagar till de bästa dagarna, vi samlas, övar, skrattar och mår gott. Ibland fälls en och annan tår, det är högt till tak och en dynamisk grupp. Ursprungligen är vår ambition just detta, att må bra till kropp och själ! Känslan med sången är viktigare än perfektionen, även om vi hela tiden vässar våra kunskaper, skriver Maria Ehres.
Kören har en repertoar med visor, jazz, kyrkligt och pop.
– På Åland framför vi ett svenskt sommarprogram, som passar en åländsk sommarkväll. qDeltagarna till
Konstrundan är valda

Konstrundan arrangeras för fjärde gången denna sommar. Konstnärer, formgivare och hantverkare öppnar sina ateljéer och studion för allmänheten runt om i Svenskfinland 29-31.7 kl 12-18.
– För konstnärerna är Konstrundans viktigaste behållning mötet och samtalet med besökarna. Besökarna erbjuds också möjligheten att köpa konst och produkter direkt av skaparen, vilket ger köpet mervärde i form av minnen av skaparen och sommarens kulturevenemang, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
De förnyade hemsidorna, www.konstrundan.fi, öppnas inom kort. Varje deltagare presenteras med en egen sida.
På Åland öppnar i år 21 konstnärer, formgivare och konsthantverkare sina ateljéer och verkstäder för besökare. De är Ammi Krogius, Anni Brandt, Barbro Eriksson, Britta Gustafsson, Eva Eriksson, Gunnar Sjöblom, Hannele Ögård-Forsman, Inga Snellman, Isa Hällström, Jonas Wilén, Juha Pykäläinen, Kalle Wetterström, Keathy Ericsson-Jourdan, Linda Karlsson, Marlene Lindbäck, Nanna Sjöström, Peter Winquist, Raina Clemes, Siv Linney, Solveig Mörn och Tage Wilén. q