DELA

Triolen ger allsångskonsert

Triolen håller traditionsenlig allsångskonsert på Valborg i Lemland på måndag, den 23 april, klockan 19.30. Temat för konserten är ”Livet och kärleken”. Repertoaren skildrar en kärlekshistoria från förälskelse till åldrande.

Stor Sci-fi och fantasyfest på Åland

17–20 maj återkommer Ålands största science fiction- och fantasylitteraturarrangemang, Åcon. Åcon är så kallad sf-kongress och arrangeras för femte gången sedan 2007.
– Kongressen och riktar sig till alla som är intresserade av science fiction eller fantasy i bokform. Förra året lades evenemanget på is för att inte krocka med det stora Eurocon i Stockholm. När det återupptas vill fler än någonsin delta. Det är kul att så många vill komma, vi hoppas bara att alla får plats, skriver Johan Jönsson, presskontakt vid Åcon.
Pressmeddelandet fortsätter:
– Redan för ett par månader sedan hade vi fler anmälda än vi har haft vid starten något tidigare år. Vi hoppas bara att de som vill komma föranmäler sig så snart som möjligt eftersom det finns en risk att utrymmet helt enkelt inte räcker till.
Kongressens hedersgäst är den amerikanska författaren och redaktören Catherynne Valente, som är en av fantasygenrens mest hyllade nya författare. När nomineringarna till årets Hugopris, science fiction- och fantasyvärldens motsvarighet till filmens Oscar, tillkännagavs nu i april var hon nominerad i tre kategorier.
Valente slog igenom med The Orphan’s Tales och romanen Palimpsest. Palimpsest, som handlar om en sexuellt överförbar stad, gavs ut 2009 och nominerades till Hugopriset efterföljande år. Hon har därefter skrivit ytterligare ett halvdussin böcker och blivit något av en modern kultförfattare. Valente är också mycket aktiv på nätet, där hon inte minst diskuterar frågor om litteratur och feminism.
– Hon är en fantastisk författare, men det som imponerar mest på mig är hur hon hinner med allt. Hon skriver och debatterar, hon är redaktör, är med och gör en podcast, hon har meddelat att hon kommer att göra besök i alla offentligt finansierade skolor som ber henne utan att ta betalt och hon sätter upp amatörteaterpjäser på fritiden, skriver Johan Jönsson.
Åcon började som en idé hos några finländska science fiction-fans som ett försök att föra samman svensk och finländsk science fiction-fandom.
I dag består arrangörsgruppen utöver tre personer från det finländska fastlandet även av en ålänning och två svenskar.