DELA

Rita Jokiranta ställer ut i Norrtälje

Åländska fotografen Rita Jokiranta deltar i en utställning som pågår längs Stora Brogatan i Norrtälje den 1- 9 december. Utställningen där också Marja-Leena Sillanpää, född i Björneborg men verksam i Stockholm, medverkar består av videoverket ”Tales for the Darkest Days” och ljudverket ”Tyst dalade flera år /som snö”. Vernissage blir det lördagen den 1 december kl. 18.
Utställningen är en del av det gränsöverskridande kulturevenemanget Cross Country där även författarsamtal och konserter ingår.
Cross Country bygger på en idé av Katarina Kieri och Daniel Werkmäster och är ett arrangemang av Roslagsakademien i samarbete med bland andra Norrtälje kommun. Evenemanget ingår i Norrtälje kommuns uppmärksammande av att man numera är ett finskt förvaltningsområde i Sverige.
I ett författarsamtal under evenemanget om språk, identitet, geografiska, språkliga gränser och modersmål medverkar Solja Krapu, David Vikgren, och Robert Åsbacka.
Bland begivenheterna under evenemanget finns också en konsert med de kända gitarristerna Ville Leppänen och Örjan Mäki.”Fröken Julie” i
Charlotte Engelkes
hyllade hyllade musikalversion återkommer nu på Dramatens lilla scen. Efter två föreställningar tidigare under hösten ges nu fyra nya föreställningar av den galna och egenartade version av August Strindbergs ”Fröken Julie”. I Engelkes version kallas den musical för att understryka att det inte är ett sorgespel.
De nya föreställningarna ges den 16, 17, 20 och 21 november.Nationalmuseum
Stockholm fick
i våras klartecken för sin stora renovering. Nästa år flyttar samlingarna och museiverksamheten ut från museibyggnaden. Turnerande utställningar, tillfälliga visningsplatser och ökade utlån av konst blir grunden för fortsatta möten med publiken – både i Sverige och utomlands.
Fram till och med den tredje februari 2013 kan publiken ta del av en bred verksamhet med program och utställningar i Nationalmuseibyggnaden. ”Passa-på-perioden” kröns av en sprakande finalhelg 2-3 februari.
– Nu väntar en spännande fas. Under renoveringsperioden kan vi arbeta friare. Vi samarbetar med museer och konsthallar i landet och internationellt. Vi har nu förutsättningar att öka mängden utlånad konst från samlingarna och är stolta över att så många systermuseer vill ta emot turnerande utställningar, säger museets överintendent Berndt Arell.