DELA

Ragnarök visas i stadshuset

Katrina visar Ragnarök lördagen den 11 februari. Föreställningen sänds och inleds kl.19.00 i Stadshuset. Operabaren öppnar klockan 18.00 och en halvtimme senare är det som vanligt introduktion.
– Den dramatiska sopranen Deborah Voigt sjunger Brünnhilde och tenoren Jay Hunter Morris sjunger Siegfried. Båda har deltagit i de tidigare Ringenoperorna. Ny för kvällen är den tyska mezzosopranen Waltraud Meier. Hon är en Wagnersångerska med strak utstrålning och mycket dramatisk talang. Robert Lepages moderna och tekniskt avancerade regi och dirigenten Fabio Luisis tolkning fullföljs i en mycket påkostad och imponerande föreställning direkt från Metropolitan i New York, skriver föreningen Katrina i ett pressmeddelande.
Pressmeddelandet fortsätter:
”I Ragnarök leder girigheten till att gudarnas makt över världen och mänskorna bryts och en ny tidsålder är inne. Jakten på Rhenguldet utgör girighetens tema i Ringens alla fyra delar. Motkraften är kärleken som trotsar all världslig ordning genom att blint drabba mänskorna. Kärleken mellan Siegfried och Brünnhilde segrar och ringen återbördas till nornorna i Rhen.
Rickard Wagners verk Ringen är operalitteraturens största mästerverk. Förutom dess kolossala längd och krävande musikalitet framstår allkonstverket som kulmen på operakonstens utveckling. Varken före eller efter har någon lyckats skapa något liknande.
Wagner var omåttlig och genialisk. Han skrev librettot, han komponerade, han dirigerade, han byggde en egen opera , han skapade nya instrument och han ändrade för alltid på operans koncept. För publiken är Ringen också krävande. Det är fråga om en konstupplevelse långt utöver att lyssna till vackra arior. Det är ett filosofiskt, psykologiskt och politiskt konstverk som saknar sitt motstycke i den västerländska kulturhistorien.”Grafik visas i Finströms bibliotek
Ålands konstförening ”Tryckarna” ställer ut grafik i Finströms bibliotek fram till 1 mars.
I samlingsutställning deltar nio tryckare med tre verk vardera.
– Olika grafiska tekniker och motiv visar på några av grafikens nästa oändliga möjligheter till variation, skriver man i ett pressmeddelande.
I utställningen deltar Anna-Lena Beckman, Mia Englund, Pia Jacobsson, Lola Karlsson, Maj-Britt Lind, Gunnar Sjöblom, Fredrika Sundberg, Linda Weckman och Tiina Barck.
Utställningen kan ses under bibliotekets öppettider.
Torsdag 16 februari kl 18.30-20 finns möjlighet att bekanta sig med utställningen och den grafiska tekniken. Några utställare finns på plats och berättar om hur deras tryck kommit till. Samtidigt kan du som redan håller på med grafik träffa ”kollegor” och utbyta erfarenheter.