DELA

Ny dokumentärfilm om Dånö hembygdsmuseum

Dokumentärfilmen ”Amandas stuga” berättar om livet på skärgårdsön Dånö förr och nu. Filmproducenten Per-Ove Högnäs och journalisten Kerstin Hanf har kombinerat historiska fotografier med bilder av dagens Dånö, meddelar museet i ett pressmeddelande.
– Dånö museiförening önskar med filmen sprida kunskap om vardagslivet på en skärgårdsö och samtidigt locka fler besökare till museet under sommarmånadernas veckoslut.
Dånö hembygdsmuseum är inrymt i ett 200-årigt lotstorp som ropades in av två Dånöbor, föreståndarinnan för Ålands kvinnliga hemslöjdsskola, Lydia Holmberg, och dirigenten, professor Emil Johnsson, när den sista invånaren, Amanda Nordblom, gick bort år 1927.
– I museet kan man följa med hur man levde under självhushållningens tider. Det var trångt om utrymme, de stora familjerna bodde och arbetade ofta i ett enda rum. Inte att undra på att ungdomarna tidigt sökte sig bort, till sjöss eller till Amerika. Fisket var den viktigaste inkomstkällan. Man saltade strömming och seglade till marknaden i Åbo och Helsingfors. Tiderna har förändrats. I filmen diskuterar Dånöborna Mats Sjöblom och Per-Anders Nordlund jordbrukets och fiskets framtid. För hundra år sedan bodde omkring 80 personer på Dånö som var en viktig lotsstation. I dag är det bara nio fast bosatta på ön.
Filmen ”Amandas stuga” har urpremiär i Geta skola fredagen den 3 juni kl. 19.00. qVibeke Voigt och Jan-Erik
Berglund på Jan Karlsgården

Söndagden den 5 juni klockan 13 håller Vibeke Voigt ett föredrag baserat på boken Vittring. Föredraget hålls på Jan Karlsgården, i mangårdsbyggnaden.
Föredraget handlar om pigan Gustava från Föglö som blev anklagad och dömd för barnamord. I väntan på sin dom satt Gustava fången en tid på kronohäktet Vita Björn och vi återvänder genom föredraget till platsen för Gustavas fångenskap.
Jan Erik Berglund medverkar med uppläsning av valda stycken ur boken.
– Helst skulle vi ha velat ha föredraget inne i det nuvarande fängelsemuseet Vita Björn, men eftersom det blir för trångt hålls det alltså i Jan Karlsgården.
Efter föredraget kommer Vibeke att guida deltagarna i Vita Björn. qNy-premiär för
En fästmö till låns

Kappsäcksteatern sätter upp Astrid Lindgrens musikteater ”En fästmö till låns” på nytt.
– Vi måste sluta spela på Pellas i vintras då det blev så kallt. Många hörde av sig och sa att de inte hunnit komma, men nu har de chansen igen, säger regissören Synnöve Westerberg.
Ensemblen har jobbat fram en mer utvecklad version av pjäsen.
– Vi sjunger mer och har fler intriger.
Medverkande är Anders Laine, Erica Ståhlman, Mikael Enroos, Julia Westerberg och Erica Gustafsson, den sistnämnda spelar istället för Malin Saine.
Premiär blir det fredagen den 10 juni klockan 19.00. q