DELA

Musikinstitutets nya flygel invigs

på onsdag, den 6 oktober, med en konsert där pianisterna Anders Gabriel Sundström, Patrik Komorowski och Vladimir Shafranov spelar. I programmet ingår musik av bland andra Beethoven och Chopin samt improvisationer. Vicelantrådet Britt Lundberg öppningstalar.
Efter konserten som är cirka en timme lång håller Ålands musikinstituts elev- och föräldraförening sitt första årsmöte. Inträdet är fritt

Orgelstunderna
i Lemlands kyrka
återkommer nu. Höstens program inleds tisdagen den 5 oktober med församlingens egen kantor Adam Kiss som spelar fransk-romantisk musik. Det blir musik av César Franck och Charles-Marie Widor.
Följande program bjuder man på onsdagen den 3 november då kantor Henryk Gwardak framför musik av bland andra Messiaen, Mendelssohn och Franck.
Fredagen den 10 december finns en konsert i samarbete med musikföreningen Bel Canto inprickad, men programmet är inte ännu fastställt, berättar Adam Kiss.

Kjell Ekström
håller just nu
en akvarellutställning i Sverige på inbjudan av Hallstaviks konsthall. Utställningen består av ett 20-tal akvareller med temat Ytterskärgård och växter. Utställningen pågår till 20 november. I den jurygallarade internationella akvarellutställningen Baltic Bridges i Vilnius i Liatuen hade Ekström nyligen också tre verk med, som en av två utställare från Finland.

En strålande
föreställning
kallar brittiska The Guardian uppsättningen av Wagners ”Rhenguldet” som ges i direktöverföring i Mariehamns stadshus på lördag, den 9 oktober med kulturföreningen Katrina som arrangör. Man berömmer särskilt den walesiske basbarytonen Bryn Terfel som gör sin debut på Metropolitan i rollen som Wotan. Även Stephanie Blythe, som hans fru Fricka samt Eric Owens, Franz-Josef Selig och Hans -Peter König nämns särskilt.
Som kvällens verkliga stjärna lyfter man också fram dirigenten James Levine som nu gör sin första helaftonsföreställning efter en sju månaders sjukskrivning för ryggproblem.
– Som han gjort under de senaste fyrtio åren på Met inspirerade han en fantastisk orkester att ge sitt bästa, skriver The Guardians recensent.
Biljetter till föreställningen i stadshuset – en överföring i realtid från Metropolitans lördagsmatiné den 9 oktober – kan köpas via Katrinaföreningen eller Andelsbanken.