DELA

kulturnotiser



Kantorn och
pianisten Henryk
Gwardak är sjukskiven i en månad efter en halkolycka som han råkade ut för utanför Ålands musikinstitut i tisdags. Gwardak som är timlärare i pianospel vid institutet halkade när han gick ut för att hämta frisk luft under en paus mellan lektionerna. Han berättade att man på akuten konstaterat att handleden har sprickor. Nu är han gipsad och hoppas att handen inte behöver opereras.
I går kväll skulle Gwardak ha ackompanjerat Anna Ahlström och Ida Löfman vid en konsert som fick ställas in med kort varsel.
– Dessutom har jag fått lämna återbud till Oratoriekörens uppförande av Crucifixion i Jomala kyrka den 28 mars där jag skulle ha varit organist, säger Gwardak.
Går allt väl så återupptar han sina pianolektioner vid institutet den 9 april.



Professor Fabian
Dahlström
presenterar på söndag eftermiddag kl 14 verk ur den konsert som Helsingfors stadsorkester ger i Alandica på tisdag. Dahlström berättar om tondikten ”Barden”, samt Symfoni nr 2 av Jean Sibelius. Platsen är Alandicas konferensrum i andra våningen. Allmänheten är hjärtligt välkommen, meddelar Mervi Appel i Kulturföreningen Katrina.



Frida Janssons
rollprestation
i musikalen ”West Side Story” på Norrlandsoperan uppmärksammas också av musikkritikern Per Feltzin i Sveriges radios Kulturnytt. Feltzin säger bland annat:
”Som vanligt fungerar inte kombinationen dans-sång-tal lika bra för alla, men väldigt mycket av den här moderna Romeo och Julia-berättelsen är vunnen om bara Tony och Maria är bra, är trovärdiga i sin passion. Philip Jalmelid och Frida Jansson är det till 100 procent”
I tisdagen Nyan berättade vi om en rad andra recensioner av föreställningen.



”Modemakt” kallar
Nordiska museet
i Stockholm en ny utställning. Den handlar om kläder och modets historia. Underrubriken är ”300 år av kläder”.
– Modets makt är stor. I alla tider har olika samhällsgrupper använt kläder för att uttrycka sin identitet. I utställningen möter besökaren dräktfigurer från tre årtionden, 1780-, 1860- och 1960-talen, meddelar museet.
Alla plagg som visas har burits av människor som levt i Sverige. Med finns till exempel August Strindbergs rökrock, modejournalisten Ingrid Schrewelius Courrègestövlar från 1960-talet och Sighsten Herrgårds egen unisexoverall från 1968.