DELA

kulturnotiserVisans vänner
bjuder på viscafé

i Alandicas musiksal på skärtorsdagen, den 1 april, kl 19. Denna gång med de gästande visartisterna Rabbe von Weymarn och Ari Hakulinen som tillsammans gjort cd-skivan ”Syster Visa”, en personlig visantologi med dikter från hundra år. På skivan finns texter av bland andra Nils Ferlin, Ture Nerman, Evert Taube, Viola Renvall, Pablo Neruda, Claes Andersson och Emil Jensen till musik av, bland andra, Lasse Mårtensson, Evert Taube, Kaj Chydenius, Martin Bagge, Emil Jensen och Rabbe von Weymarn.
Rabbe är berättare och trubadur, medan Ari Hakulinen ackompanjerar på dragspel och kontrabas.Deras bärande teman är kärlek och omsorg, poesi med samvete
På estraden uppträder även de lokala visartisterna Lasse Fredrikson (Evert Taube och egna tonsättningar till dikter av Georg Kåhre) och Tranvik Qvinns, som väcker nytt liv i 40- och 50-tals schlagers.I kväll kan man
prova instrument
och träffar lärarna vid Ålands musikinstitut. Prorektor Bertil Andersson säger att man vanligen hållit instrumentprovardagen på en lördag men att det i vår varit ont om lediga lördagar och att man därför håller den en måndagskväll. Det blir en kort gemensam samling kl.18 och sedan kan man gå runt till de olika lärarnas rum, prova olika instrument och träffa både instrumentlärarna och sånglärarna. Också lärarna från danssskolan finns på plats.Riksdagsledamot
Elisabeth Nauclér
har fått förnyat förtroende som medlem av Finlands Nationaloperas förvaltningsråd.
I samband med detta meddelade operans chef Päivi Kärkkäinen även att man installerar en trespråkig textningsapparat på operan till hösten.
– Detta är något som Elisabeth Nauclér har arbetat för ända sedan hon kom med i förvaltningsrådet, både under mötena och vid separata möten med förvaltningsrådets ordförande, president Martti Ahtisaari, skriver Britt Inger Wahe vid Ålandskontoret i Helsingfors i ett pressmeddelande.
– För mig är det självklart att även alla svenskspråkiga medborgare i detta land skall ha möjlighet att följa med en operaföreställning på sitt eget modersmål, säger Nauclér.
– Operan har även diskuterat ett eventuellt gästspel på Alandica, det gäller bara att hitta en lämplig föreställning, berättar Nauclér vidare.
– Men min stora dröm skulle vara att få se operan ”Joel” uppföras på Nationaloperan.