DELA

kulturnotiserProjektkören.ax,
som varit på turné
med ”A Tribute to Duke Ellington” till Pargas och Jakobstad, får positiv uppmärksamhet. I Österbottens Tidning, skriver recensenten Ulf Överfors om stående ovationer och berömmer kören och solisterna Therese Karlsson och Johanna Grüssner. Recensenten erinrar om att Ellington skrev sin sakrala konsert för Alice Babs och konstaterar att ”Therese Karlssons skolade sopran klarade allt som Alice Babs blev världsberömd för”. Johanna Grüssner får beröm för ”kristallren ton”. Överfors skriver också att hon lyckats med Projektkören: ”Stämmorna sitter, rena klanger och en rent fantastisk dynamik.”Ann-Christin Waller
och Anni Wikberg

från Åland är aktuella med sina illustrerade barnböcker om ”kollorna” i en sommarutställning på Hotel Nestor i Korpo i Åboland. På utställningen finns också illustrationer både för barn och vuxna av Catharina Nygård, bosatt i Sverige. Catharina Nygård har bland annat arbetat med illustrationer för den finlandssvenska barntidningen Eos.
Utställningen har vernissage den 29 maj och pågår till den 18 juni.Fiskars Bruk
i Raseborg

bjuder denna sommar på utställningarna ”Hemlighet” och ”Trä verk”, skriver FNB.
Under utställningen ”Hemlighet” utreder och skapar konstutövare från Fiskars hemligheter och mysterier.
Utställningen ”Trä verk” fortsätter andelslagets tradition av materialbaserade utställningar genom att lyfta fram ett enda material, denna gång träet och skogen i all sin mångfald.
I centrum står träet som levande organism och som material. Också människans förhållande till trädet som växt och produkt lyfts fram.
Båda utställningarna är öppna till den 26 september. oKonstmuseet
Ateneum visar
en förnyad utställning av verk ur museets egna samlingar. Verk av Albert Edelfelt, Akseli Gallen-Kallela, Helene Schjerfbeck och Hugo Simberg har samlats till större helheter än tidigare. Dessutom visas ”Förbättrad finländsk konsthistoria” av den svenske konstnären Ernst Billgren som bland annat innehåller en parafras på Ferdinand von Wrights ”Stridande tjädertuppar”.
En nyhet i utställningen är Albert Edelfelts ”Hertig Karl skymfande Klas Flemings lik”, som länge har hängt i Åbo slott.