DELA

kulturnotiserWasa Teater
inleder spelåret

med en rivstart. Det blir tre premiärer redan i september med produktioner för alla åldersgrupper och smakriktningar. Aktuell och klassisk dramatik, musik och underhållning ingår i det kommande teaterutbudet.
Musik är ett genomgående inslag i alla spelårets produktioner, skriver teatern i ett pressmeddelande. Ralf Nyqvist anställs som kapellmästare på teatern och ansvarar för den musikaliska planeringen. Nya teaterchefen Seija Metsärinne har också engagerat Peter Snickars som fastanställd dramaturg, regissör och skådespelare från den 1 augusti.
Peter Snickars och Ralf Nyqvist samarbetar i höstens första produktion på stora scenen, Janis! – en rocklegend. Det är en nyskriven musikpjäs om rocksångerskan Janis Joplins korta och intensiva liv skildrat ur hennes lillasysters perspektiv.
Den yngsta publiken, från tre år uppåt, får ta del av den oerhört populäre barnboksförfattaren Janosch berättelse ”Lilla Tiger” på villoväger och för ungdomar och ungdomligt sinnade presenteras den absurda kabarén ”Das fliegende Spektakel”
Skådespelare Carola Sarén fortsätter sin anställning på Wasa Teater och gör på hösten en egen show, minikabarén ”Scen kväll med Sarén”
I spelårets repertoar ingår också familjepjäsen ”En julsaga” av Charles Dickens, som blir Seija Metsärinnes första egna regi som teaterchef, samt en bearbetning av Henrik Ibsens nyskapande drama ”Peer Gynt”.Konstverk av
Dora Wahlroos

efterlyses nu av Åbo konstmuseum som tillsammans med Tavastehus Konstmuseum gör ett upprop för att få information om konstnären Dora Wahlroos (1870-1947) verk. Både uppgifter om henne, dokumentärt material och hennes verk intresserar museerna som ska sammanställa en utställning om denna konstnär som inledde sin karriär i slutet av 1800-talet.
Wahlroos var präglad av naturalismen och det franska landskapsmåleriet. Hon läste och målade gärna utomlands. Hon hörde också till de konstnärer som sommartid samlades i Önningebykolonin kring Åbokonstnären Victor Westerholm.
Åbo konstmuseum 2008 arrangerar en utställning kring Dora Wahlroos nästa år. och Amanuens Christian Hoffmann tar tacksamt emot eventuella uppgifter om Wahlroos pert telefon 02-262 70 97 eller e-post: christian.hoffmann@turuntaidemuseo.fi.