DELA

kulturnotiserNovemberkören


och musikgruppen
á Austrvega ger konsert på Kastelholms slott på söndag, den 20 maj, kl 19. Kören och musikgruppen har nyligen gjort en konsertresa till Ungern och före det gav man också en konsert i S:t Mårtens kyrka i Mariehamn, som Nyan recenserade. Redan då aviserade kören en rad konserten runt om på Åland efter hemkomsten från Ungern. Kören leds av Judit Deàki och á Austrvega av Kjell Frisk.Operasångaren
Caj Ehrstedt

skall porträtteras i en bok av musikredaktören och musikskolerektorn Leif Nystén. Boken berättar om småbrukarsonen från Kimito som gör sig ett namn på operascenerna. Det var under studietiden vid lärarseminariet i Nykarleby som tanken på en framtida sångarkarriär mognade för Ehrstedt.
Sångstudier både i hemlandet och i Sverige, Italien och Österrike förde honom till olika operascener. Längsta tiden var han knuten till operan i Oslo. Ehrstedt har sjungit in flera skivor och efter hemkomsten till Ekenäs vid pensioneringen grundat flera körer.
Boken kommer ut i höst på Sahlgrens förlag.Yrsa Stenius,
har valts till

ny pressombudsman i Sverige. Debattklimatet på nätet blir, enligt Svenska Dagbladet en av de första frågor som den nya ombudsmannen vill ta i tu med. Yrsa Stenius, som är journalist och författare, kommer ursprungligen från Finland där hon bland annat var chefredaktör på Arbetarbladet innan hon kom till Aftonbladets kulturredaktion i Stockholm och senare blev chefredaktör. Hon efterträder Olle Stenholm som avled tidigare i år.
– Det känns jätteroligt men också lite nytt och annorlunda. Jag har ju varit fri skribent i 20 år. Nu blir jag löneslav så jag kände en viss tveksamhet innan jag tackade ja, säger hon till SvD.se.
Om sina kommande uppgifter säger Stenius:
– Jag vågar inte säga så mycket så här i början. Men att argumentera för pressetiken och påminna alla publicister om att man har ett etiskt ansvar är viktigt. Tar man inte det kan konsekvenserna bli förödande.
– Det största och mest intressanta just nu är debattklimatet på internet, framför allt på bloggar och i olika kommentarer som de stora tidningarna ju förmedlar. Det finns en hel del hets där som man bör diskutera, säger Stenius också till SvD.