DELA

kulturnotiserSkrås skiva
recenseras i DN
och får positiva omdömen. Recensenten Po Tidholm skriver:
”Vill man lyckas i folkmusikvärlden och få spelningar på kulturfestivaler är det bra att komma från en ö, särskilt en liten ö. Tillhör man en minoritetsgrupp är det ännu bättre. Det är krasst men sant.
När det gäller den åländska gruppen Skrå klarar de sig dock utmärkt på egna meriter, och den lilla öns gamla kultur tycks rätt oviktig i sammanhanget. Skrå är i slutändan en ganska typisk modern folkmusikkvartett. Den består av drivna killar som gillar att arrangera och prioriterar sväng och volym framför traditioner.”
Enligt Tidholm påminner Skrå en hel del om genrens föregångare: Hedningarna, Väsen och inte minst Filarfolket. ”Alla låtar utom en är nyskrivna för att passa bandets idiom. Det är idel snygga låtar, dessvärre utan någon större personlig prägel eller djupare känslomässighet. Men den anas, och den kommer nog.”En kulturträff
på Rönngården
i Jomala ordnar Ålands kulturdelegation på måndag, den 10 september. Kulturnämnden, kulturföreningar och kulturaktiva personer i Jomala inbjuds för att samtala kring kulturfrågor, framtidsvisioner, möjligheter och svårigheter. Gunilla Jansson tar emot anmälningar på telefon 31 742.Bokförlaget
Scriptum i Vasa
har sin höstutgivning klar. Kaj Hedman kommer med sin nionde diktsamling ”Måltid, kvark och sula”. Wava Stürmers höstbok heter ”Till varje pris”, beskriven som ”en finlandssvensk skröna med satir och humor”.Henrik Jansson kommer med romanen romanen ”Protokollsutdrag från subversiva möten”, Metha Skogs (tidigare Waselius) femte diktsamling har titeln ”Till träden för bjudna”.
Siv Nylund och Charlotte von Essen har sammanställt en bilderbok för barn: ”Sagan om prinskorven”.
Scriptum firar sin tjugoåriga tillvaro i november och publiceras två böcker i samarbete med Wasa Teater respektive Kultur Österbotten, fotokonstboken ”Bilder från scenen” och essäsamlingen ”Skulle det bli brösttoner?”.
Holger Westers historik över Vasabladet kommer också på Scriptum och året avslutas traditionsenligt med karikatyrtecknaren Leif Sjöströms ”Folkets Dagblad”.