DELA

kulturnotiser



Arn-Henrik
Blomqvist

var med och startade teater Viirus i Helsingfors som ett alternativ till institutionsteatrarna. Av teaterns tjugoårsbok, som nu utkommit, framgår att Blomqvist grundade teatern tillsammans med skådespelarna Johan Storgård, Mats Långbacka och Robert Enckell. Programpolitiken var solklar redan från starten: ”Vi gör inte klassiker – vi gör kommande klassiker”.
Viirus firar sina jämna år med att tillsammans med förlaget Söderströms ge ut ”Viirusboken”, ett verk som ”kartlägger de första stormiga tjugo åren i en lika kreativ som kaotisk teatermiljö”.



”Allting genast!”,
en utställning
om Feministtapeten pågår mellan 26 oktober och 11 november på Galleri Sinne i Helsingfors. Utställningen är en sammanfattning av konstnärsgruppen Megafåns Feministtapetprojekt.
Konstnärsgruppen Megafån består av Freja Bäckman, Fredrika Biström och Heidi Lunabba. Hela 800 personer kom till Megafåns mobila studio för att bli fotograferade till Feministtapeten.
Den färdiga tryckta tapeten har skickats till alla som blivit fotograferade. Många ålänningar finns med på tapeten och i somras fanns också tapeten upphängd på flera platser i Mariehamn. q



Svenska
kulturfonden
ger Arbetarbladet ett utvecklingsbidrag på 20.000 euro. De finlandssvenska socialdemokraternas språkrör skall med hjälp av bidraget förbättra sina möjligheter att ta del i samhällsdebatten på svenska och nå större synlighet.
Kulturfonden har också beviljat Etnofestivalen Faces ett tilläggsstöd på 50.000 euro och musikproducenten och kompositören Jimmy Westerlund i Vasa får ett fortbildningsbidrag på 17.000 euro för studier vid The Los Angeles Recording School.



Den tredje delen
i en trilogi om vis-

verksmetoden har nu kommit ut. Den första delen heter ”Komponera en sång” och kom ut 1994, den andra delen heter ”Sånger för barn” kom ut 1998 och i år har den tredje och sista delen, ”Sånger för skolan”. Till den tredje delen hör också en cd. Christer FG Smeds har varit redaktör för böckerna.



Margaretagårdens
flygel behöver inte
grundrenoveras, som det kom att stå i lördagens reportage om översynen av flyglar och pianon i landskapet. Det instrument i Margaretagården som behöver grundrenoveras är ett piano. Men flygeln är nog i behov av en viss service.