DELA

kulturnotiserFri entré
skall det bli i
Önningebymuseet till sommaren. Den fria entrén skall gälla under ordinarie öppethållningstider. Tidigare har entréavgiften varit 3 euro för vuxna och 2 för studerande. Öppethållning mot beställning utanför de ordinarie tiderna förblir avgiftsbelagd.
– Vi hoppas genom det här arrangemanget öka besöksantalet under sommaren och på så vis också få bättre lönsamhet i caféet. Dessutom kalkylerar vi med att museishopens intäkter ska öka, säger Kjell Ekström i Önningeby hembygdsförening som upprätthåller museet..
Han kan berätta att museet nästa sommar visar tre utställningar: ”Åländskt friluftsmåleri 1886-1914” är huvudutställningen med kolonisternas verk. Mauritz Karström” är en utställning om den för tidigt bortgånge svenske expressionisten. Han dog 2005 på sitt sommarställe i Geta Långö endast 43 år gammal. I det nya utställningsrummet visas ”Victor Westerholm – tecknaren”.
Museet är nästa år öppet mellan 10 juni och 15 augusti, tisdagar till fredagar 11-16 och i juli även lördagar och söndagar 11-16.Svenska
dagen-
festen som anordnades av föreningen Allsvensk samling på Åland i Röda korsgården blev en lyckad tillställning rapporterar sekreteraren Borghill Lindholm. Det var nu tolfte året i rad som föreningen ordnade fest på svenska dagen och ett trettiotal mötte upp.
I programmet bjöds på fiolmusik av Bror-Erik, Sofi och Erik Lindholm. Eivor Lindström medverkade med vissång, Olof Salmén kåserade om Olof M Jansson med fokus på minnen från lagtinget och Maria Knyphausen visade bilder av gamla hus. Modermålets sång ingick, som traditionen bjuder.En manga-
verkstad
håller stadsbiblioteket och kulturbyrån i samarbete med Mariehamns bokhandel i stadsbiblioteket fredagen den 16 november kl 18–20 och lördagen den 17 kl 10–12. Fredagens verkstad är avsedd för ungdomar från 12–16 år medan lördagens verkstad riktar sig till de som är 8–12 år. Verkstäderna leds av den svenska mangatecknaren Sandra Johansson som också kommer att finnas i bokhandeln lördagen den 17 kl 12.30–13.30.
Som Nyan tidigare noterat hålls en mangauställning i stadsbibliotekets musikpaviljong under den Nordiska biblioteksveckan som infaller nästa vecka. Utställningen är sammanställd av Astrid Evasdotter vid Västerviks stadsbibliotek.