DELA

kulturnotiserMusik på kantele
kan man lyssna till

vid en konsert med Dzitariduo från Lettland i Ålands musikinstitut på söndag, den 25 november, kl. 19.
Valda Bagata och Inta Revolde från Lettland spelar på Kokle – den lettiska kantelen. Valda Bagata har utbildning från Latvian Music Academy och har turnerat i flera länder, förutom Europa, även i Japan, USA och Canada. På konserten spelar hon och Inta Revolde på den kromatiska 30-strängade konsertkantelen, men också på traditionella kantelemodeller. Deras repertoar omspänner allt från folkliga melodier till välkända klassiska stycken.
Konserten på söndag i ÅMI:s konsertsal börjar kl 19 och pågår ungefär en timme. Dzitari duo uppträder på flera olika ställen på Åland i samband med sitt besök, bland annat i skolor och på åldringshem.
Konserten arrangeras av Ålands musikinstitut i samarbete med Nordens institut på Åland.Tisdagsklubbens
vernissage i

Kaptenssalen på Gullåsen på tisdagen blev en trivsam och välbesökt tillställning. Många skrev i gästboken och beundrade tavlorna som klubbens medlemmar målat under Britta Gustafssons ledning vid sina träffar under hösten. Nya Åland berättade för en vecka sedan i ett reportage om målarna i klubben.
Aktiviteten har varit ett samarbetsprojekt mellan Demensföreningen och Ålands hälso- och sjukvård med föreningen som initiativtagare och koordinator. Aktiviteten möjliggjordes genom stöd från Sven-Erik Johanssons fond inom Lions Club Mariehamn.
Lions Club Mariehamn fortsätter att stöda Demensföreningens arbete för personer med demenssjukdomar och deras anhöriga. I samband med vernissagen på konstutställningen överlämnade klubben en symbolisk check på hela 12.000 euro till föreningen. Ken Lindberg, president i föreningen, berättar att medlen kommer ur den johanssonska fonden som fått tillskott genom en donation av Sven-Erik Johansson.
Lindberg säger att man inom klubben tycker att föreningen gör ett mycket viktigt arbete.
– Det är tungt både för den som drabbas av en demenssjukdom och deras anhöriga.
Enligt Lindberg kommer Lions vid julmarknaden den 6 december troligen att, till stöd för demensföreningen, sälja ett julkort som tagits fram under arbetet i Tisdagsklubben.