DELA

kulturnotiserÅlands konstmuseums
basutställning fick

under sommaren, till sin moderna del, monteras ned för att ge rum för den stora Källskärsutställningen. Nu visas åter igen konst ur samlingarna i två salar i en förnyad basutställning som sträcker sig från 1800-talet fram till våra dagar, meddelar museet.
Utställningen presenterar konsten ur ett brett perspektiv. Besökarna möter skulpturer i bland annat glas, keramik och brons. I videoutrymmet visas ”Natu Mama” av Maria Duncker, en av kandidaterna för det prestigefyllda Ars Fennica priset 2008.
Bland det utställda finns också de senaste konstinköpen, bland andra Edvard Westmans ”Zarewna”, med vy över Färjsundet 1894, som köptes in på auktion och restaurerades i Stockholm sommaren 2008.Anna-Maria Helsing
dirigerade
Helsingfors stadsorkesters konsert i går kväll, med repris i kväll, onsdag.. Helsing har med en veckas varsel hoppat in för den brittiska dirigenten Julia Jones.
Anna-Maria Helsing, som kommer från Munsala i Österbotten och även har rötter i folkmusiken, är diplomdirigent från Sibelius-Akademin. Hon inledde sina studier i violinspel vid Svenska konservatoriet i Jakobstad för professor Pawel Radzinski som hon studerat för i Polen. Hon verkar som lärare vid konservatoriet, numera yrkeshögskoleutbildningen i musik i Jakobstad.
Helsing har tidigare dirigerat bland annat Radions symfoniorkester, Jyväskylä, Villmanstrands och Vasa stadsorkestrar, liksom Jakobstads orkester. På operan har hon dirigerat Saariahos Adriana Mater. Nyligen har hon inbjudits till International Conductors Academy i London, där hon under säsongen 2008-2009 ges möjlighet att leda London Philharmonic Orchestra och Philharmonia-orkestern, ett engagemang som endast erbjuds tre begåvade yngre dirigenter i världen per år.
På Åland har Anna-Maria Helsing gästspelat med Wegelius kammarorkester i konsertserien Katrina.Max Payne var
den mest sedda

filmen i Nordamerika under veckoslutet. Filmen inbringade 19 miljoner dollar under veckoslutets föreställningar i USA och Kanada, rapporterar tidningen USA Today, enligt FNB.
Max Payne är ursprungligen huvudkaraktären i ett finländskt actionspel som gjorts av Remedy Entertainment. Den visas just nu på bio Savoy