DELA

Kulturnotiser


Historiker
Christer Kuvaja
från Svenska Litteratursällskapet föreläser i kväll under kulturveckan på Kökar. Det datum som står i Kommunbladet är alltså felaktigt.
Christer Kuvaja, som är forskningschef på SLS, talar under rubriken ”Svenska och finska språket i Egentliga Finland och Västra Nyland 1750-1850” klockan 19.00 i hembygdsmuseets båtmuseum.



Loppis-safari
i Hammarland

blir det igen på lördag denna vecka. Det betyder att flera loppisar ordnas samtidigt i fyra av norra Hammarlands byar, i Lillbolstad, Sålis, Strömma och Bovik mellan klockan 11 och 15.
I byarna går familjerna från en handfull gårdar samman mitt i byn och erbjuder besökarna stort och smått från vindar och förråd. Dessutom kaffeservering i Lillbolstad, varm korv i Bovik och i Strömma marknadsbord med färsk potatis och andra ekologiska godsaker. I händelse av regn hålls loppisarna under tak. Närmare upplysningar lämnas av Marina Rosenback på telefonnummer 0457 384 40 29.



Beatlescovers
i det blå

blir det på lördag denna vecka då bandet Taxman gör en spelning på Zeipels tak i centrum av Mariehamn.
Vid halv ett-tiden på dagen börjar spelningen om vädret tillåter och repertoaren är densamma som Beatles gjorde vid den legendariska spelningen på taket till studion på Abbey Road i London år 1969. Spelningen pågår i ungefär en halvtimme.



Alandia Jazz
får goda betyg

i det anrika svenska jazzmagasinet Orkesterjournalen. I en lång illustrerad artikel konstaterar artikelförfattaren Leif Domnérus konstaterar att det nya mindre formatet lyfte evenemanget och betecknar förra årets version som en grundstötning i jämförelse.
”Klubbatmosfären har ersatt arenajazzen och resultatet blev tre kvällar 8-10 juli med kammarmusikaliska godbitar, till glädje för en fåtaligare men klart intresserad och entusiastisk publik”, skriver han bland annat i artikeln som också finns tillgänglig på www.orkesterjournalen.com.



Nummer två av tidskriften
”Skärgården” är nu ute. Årets andra nummer har åboländska Korpo som tema, ”kommundelen ytterst vid havet” med fokus på det gamla Korpo i tid och rum.
Vid sidan om temat skriver också Godfrey Baldacchino och Christian Pleijel om de europeiska öarnas utveckling och sammanhållningspolitik med Kökar som fallstudie. Redaktör är Håkan Eklund.



Svenska Hamrånge Spelmän
med kökarbördiga Anna Jorpes i ensemblen gör en mindre spelning fredagen den 28 juli på hotellet Brudhäll på Kökar.
Hamnrånge Spelmän består av sex män och två kvinnor på dragspel, fiol, gitarr och bas. Gruppen bildades på 1980-talet under namnet Hamrånge Dragspelsklubb och har turnerat två gånger i USA. Förutom traditionell spelmansmusik bjuder man också på amerikanska evergreens i egen tappning.