DELA

Konstnärer bjuds in till Nordisk salong

Helsingborgs Konstförening och Dunkers kulturhus gör en storsatsning och bjuder in konstnärer från samtliga nordiska länder till Nordisk Salong 2014. Den jurybedömda utställningen vill sätta ljuset på den samtida nordiska konsten ur ett brett perspektiv. Därför vänder den sig till konstnärer som arbetar inom måleri, teckning, skulptur, textil, film, foto, illustrationer och grafik.
Salongen, som premiäröppnar den 24 oktober 2014 och pågår till den 11 januari 2015, får en jury som består av Kirse Junge-Stevnsborg, ledare på Den Frie i Köpenhamn, Danmark, Synnöve Rabb, konstredaktör på Hufvudstadsbladet Helsingfors, Finland, Magne Furuholmen, konstnär och artist, Norge samt Bo Nilsson, konsthallschef på Artipelag, Sverige.
Till en av konstnärerna som deltar på Nordisk Salong, kommer det att delas ut ett pris om 30 000 kronor. Priset överlämnas på vernissagekvällen.
Utställningen, som är planerad att bli en återkommande konstbiennal, äger rum i Dunkers stora konstutställningshall på närmare 1 000 kvadratmeter vid Öresund i centrala Helsingborg.
Tanken med Nordisk Salong är att ge en unik och samlad bild av var nordisk samtidskonst befinner sig. Vad skiljer? Vad förenar? Har globaliseringen likriktat konsten? Eller förstärker den konstnärens strävan att bli unik? Hur ser egentligen den nordiska identiteten ut i konsten?
Anmälan av konstverk pågår fram till den 1 augusti 2014 och kan göras på hemsidan www.nordisksalong.se.