DELA

Det svänger om ungdomsorkestern

Mariehamns ungdomsorkesters traditionella vårkonsert framförs i år lördagen den 24 mars i Alandica tillsammans med Alandia Big Band. Efter konserten bjuds det upp till dans tillsammans med Mildreds dansskola och föreningen Swingskeppet.
Åke Hillar kommer att dirigera både ungdomarna och storbandet. Två ungdomsorkestrar kommer att spela, eftersom det nu också finns en B-orkester för att underlätta rekryterandet till den ordinarie orkestern. Alla skolelever från klasserna 3 och 4 kommer in gratis på konserten för att väcka intresse för höstens intagningar. Konserten kostar annars 10 euro.
Programmet erbjuder bland annat marschmusik, filmmusik från filmerna Schindler´s list, James Bond, Pirates of the Caribbean och Harry Potter samt ett arrangemang med musik av Andrew Lloyd Webber.

Demilitarisering debatteras
Ålandstidningens kulturredaktör Benita Mattsson-Eklund hävdade i en kolumn att Ålands demilitarisering bara fungerar i fredstid och att det borde talas klarspråk i frågan. Nu får hon och andra chansen att göra det i en paneldebatt som arrangeras den 27 mars av Bomarsundssällskapet.
I panelen finns också Kenneth Gustavsson som skriver en bok om Ålandsfrågan inför andra världskrigets utbrott. Fredsinstitutets direktör Sia Spiliopoulou Åkermark representerar institutets syn att demilitariseringen i stort sett respekterats också i krig i panelen. I panelen finns också Jerker Örjans som anser att demilitariseringen varit av stor betydelse för hur Åland ser ut idag.
Paneldebatten arrangeras i Ålands museum.

Eagles of Death Metal till Provinssirock
Amerikanska garagerockgruppen Eagles Of Death Metal uppträder på Provinssirock i Seinäjoki i juni, berättar FNB. Gruppen bildades 1998 av Jesse Hughes och Josh Homme. Homme, som blivit känd i rockbandet Queens Of The Stone Age, kommer inte att vara med i Seinäjoki.
Även Michael Monroe kommer att uppträda på Provinssirock.
Andra klara band är Nightwish, Snow Patrol, Rise Against, Mastodon och Slayer.
Provinssirock ordnas den 15–17 juni.

Amerikatrunk hela april
Utställningen ”Ida Carlsons amerikatrunk” på Föglö bibliotek fortsätter under hela april, meddelar Berit Andersson vid biblioteket.